ZUPA MARCHEWKOWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
½ pęczka cebulki ze szczypiorkiem
1 kg młodej marchewki
2 łyżki oleju
sok z 1 cytryny
500 ml bulionu warzywnego
200 ml mleczka kokosowego z puszki
curry, sól, pieprz cayenne
kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
lub kolendry
Cebulkę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w prążki. Marchewkę oczyścić, umyć, pokroić w plastry.
W dużym naczyniu rozgrzać olej, dodać cebulkę i zeszklić na małym ogniu.
Dodać marchewkę, chwile dusić, stale mieszając. Wlać sok z cytryny i bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut.
Warzywa zmiksować w bulionie, dodać mleczko kokosowe i zagotować. Zupę doprawić curry, sola i pieprzem. Wlać do miseczek i posypać natka tuz przed podaniem.
Gryzmek