ZUPA INDYJSKA Z GROSZKIEM
3 ziemniaki
1 cebula
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
1 kostka bulionu warzywnego KNORR
50 g zielonego groszku
1 łyżeczka kolendry w proszku
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól i pieprz do smaku
Zagotuj 1 litr wody i rozpuść kostkę bulionową. Obierz ziemniaki i pokrój w 1/2 centymetrową kosteczkę. Pokrój cebulę w kostkę. Posiekaj czosnek i chilli razem z pestkami i podsmaż je na oleju.
Kiedy czosnek zacznie skwierczeć, dodaj cebulę i ziemniaki. Smaż kilka minut. Dopraw warzywa kminem i garam masalą. Zalej bulionem przecedzonym przez gęste sitko i gotuj 5 min.
Dodaj groszek, wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze 2 min. Na koniec wlej do zupy jogurt. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Gryzmek