ZUPA INDYJSKA Z GROSZKIEM.doc

(26 KB) Pobierz
ZUPA INDYJSKA Z GROSZKIEM

 

 

 

                           ZUPA INDYJSKA Z GROSZKIEM         

 

             

 

                                        3 ziemniaki

                                             1 cebula

                                             1 łyżeczka kminu

                                             1 łyżeczka przyprawy garam masala

                                             1 papryczka chilli

                                             1 ząbek czosnku

                                             1 kostka bulionu warzywnego KNORR 

                                           50 g zielonego groszku

                                             1 łyżeczka kolendry w proszku

                                             2 łyżki jogurtu naturalnego

                                             2 łyżki oleju słonecznikowego

                                                sól i pieprz do smaku

 

 

  

   Zagotuj 1 litr wody i rozpuść kostkę bulionową. Obierz ziemniaki i pokrój w 1/2 centymetrową kosteczkę. Pokrój cebulę w kostkę. Posiekaj czosnek i chilli razem z pestkami i podsmaż je na oleju.

    Kiedy czosnek zacznie skwierczeć, dodaj cebulę i ziemniaki. Smaż kilka minut. Dopraw warzywa kminem i garam masalą. Zalej bulionem przecedzonym przez gęste sitko i gotuj 5 min.

    Dodaj groszek, wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze 2 min. Na koniec wlej do zupy jogurt. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

 

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin