ZUPA DLA PIRATÓW
½ paczki makaronu rurki lub kolanka
1 cebula,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego z puszki lub słoika
2 puszki pomidorów kostka rosołowa
6 frankfuterek, mała puszka zielonego groszku,
pieprz, pół pęczka natki
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić na sicie. Cebulę drobno posiekać. Masło stopić w garnku, podsmażyć na nim cebulę. Gdy już będzie szklista, opruszyć ją mąką, wymieszać z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego.
Smażyć przez kilka minut, po czym osolić oraz posypać pieprzem. Pomidory z puszki pokroić w drobną kostkę, razem z zalewą wlać do garnka z cebulą i koncentratem pomidorowym. Dodać 3 szklanki wody, dodać kostkę rosołową. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 20 minut na małym ogniu.
Kiełbaski pokroić w plasterki, dodać do zupy. Groszek wylać na sitko, odsączyć. Dodać do zupy. Na koniec wrzucić ugotowany makaron, przyprawić pieprzem, solą i cukrem. Przed podaniem na każdą porcję zupy wsypać pół łyżeczki natki.
Gryzmek