ZUPA DLA PIRATÓW.doc

(26 KB) Pobierz
ZUPA DLA PIRATÓW

                              ZUPA DLA PIRATÓW            

 

 

 

                            ½ paczki makaronu rurki lub kolanka

                             1 cebula,

                             2 łyżki masła,

                             2 łyżki mąki,

                             2 łyżki koncentratu pomidorowego z  puszki lub słoika

                             2 puszki pomidorów kostka rosołowa

                             6 frankfuterek, mała puszka zielonego groszku,

                                pieprz, pół pęczka natki

 

 

       Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić na sicie. Cebulę drobno posiekać. Masło stopić w garnku, podsmażyć na nim cebulę. Gdy już będzie szklista, opruszyć ją mąką, wymieszać z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego.

     Smażyć przez kilka minut, po czym osolić oraz posypać pieprzem. Pomidory z puszki pokroić w drobną kostkę, razem z zalewą wlać do garnka z cebulą i koncentratem pomidorowym. Dodać 3 szklanki wody, dodać kostkę rosołową. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 20 minut na małym ogniu.

             Kiełbaski pokroić w plasterki, dodać do zupy. Groszek wylać na sitko, odsączyć. Dodać do zupy. Na koniec wrzucić ugotowany makaron, przyprawić pieprzem, solą i cukrem. Przed podaniem na każdą porcję zupy wsypać pół łyżeczki natki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin