PASZTET Z BROKUŁÓW.doc

(26 KB) Pobierz
PASZTET Z BROKUŁÓW

 

 

 

                                   PASZTET Z BROKUŁÓW

 

 

 

                                     50 dag brokułów

                                   50 dag selera (bulwiastego)

                                        białka z 4 jaj

                                      ½ szklanki śmietany

                                     2 szklanki bulionu

                                      1 łyżka masła

                                      ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

                                          sól, pieprz

 

 

   Brokuły oraz obrany seler pokrojony w plastry włożyć do wrzącego bulionu. Po 10 minutach łyżką cedzakową wyjąć brokuły, a po 20 minutach - seler. Seler zmiksować z połową śmietany, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

            Białka z dwóch jaj ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z miazgą z selera. Osobno zmiksować ugotowane brokuły z resztą śmietany i pianą z pozostałych białek oraz solą, pieprzem i gałką.

             W wysmarowanej masłem formie ułożyć warstwami masę z brokułów i selerów, przykryć folią aluminiową, wstawić do większej formy z gorącą wodą i piec około godziny w nagrzanym piekarniku.

            Gdy pasztet wystygnie, wstawić go na kilka godzin do lodówki.

Podawać na zimno z ostrymi sosami majonezowymi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin