PASZTET Z BROKUŁÓW
50 dag brokułów
50 dag selera (bulwiastego)
białka z 4 jaj
½ szklanki śmietany
2 szklanki bulionu
1 łyżka masła
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Brokuły oraz obrany seler pokrojony w plastry włożyć do wrzącego bulionu. Po 10 minutach łyżką cedzakową wyjąć brokuły, a po 20 minutach - seler. Seler zmiksować z połową śmietany, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Białka z dwóch jaj ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z miazgą z selera. Osobno zmiksować ugotowane brokuły z resztą śmietany i pianą z pozostałych białek oraz solą, pieprzem i gałką.
W wysmarowanej masłem formie ułożyć warstwami masę z brokułów i selerów, przykryć folią aluminiową, wstawić do większej formy z gorącą wodą i piec około godziny w nagrzanym piekarniku.
Gdy pasztet wystygnie, wstawić go na kilka godzin do lodówki.
Podawać na zimno z ostrymi sosami majonezowymi.
Gryzmek