KABACZKI PO MARSYLSKU
4 kabaczki (lub cukinie)
2 duże pomidory
5 łyżek ryżu
3 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
cebula, ząbek czosnku,
zielenina, sól, pieprz
Kabaczki opłukać (jeżeli skórka jest gruba obrać) pokroić w plasterki, posypać solą i odstawić, aby puściły sok. Cebule i czosnek posiekać, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ósemki.
We rondlu rozgrzać olej, włożyć cebule, czosnek, pomidory, a po 5 minutach osączone kabaczki.
Doprawić do smaku i dusić pod przykryciem 30 minut .
Ryż opłukać i osączyć. Wrzucić do rondla z jarzynami, wlać sos sojowy.
Wymieszać i dusić pod przykryciem 25 minut. Gotową potrawę posypać zielenina
Gryzmek