KABACZKI FASZEROWANE
3 niewielkie kabaczki
30 dag chudego mielonego mięsa
- wołowego lub indyka
½ szklanki ryżu
2 ząbki czosnku
2 cebule
3 mięsiste pomidory
3 łyżki oliwy
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki wyłuskanych pestek dyni
1 łyżeczka posiekanej mięty
kostka bulionu warzywnego
lub wołowego, sól, pieprz
Kabaczki wydrążyć, pozostawić ściankę grubości 1 - 1,5 cm
Wyjęty miąższ odcisnąć i pokroić. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić, cebulę drobno posiekać. Włożyć warzywa do rondla, dodać ryż (surowy), mięso, pół kostki bulionowej, pestki dyni, rozdrobniony czosnek i posiekany koperek, miętę, wlać 3/4 szklanki wody i dokładnie wymieszać.
Napełnić kabaczki farszem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kabaczki, wlać pół szklanki gorącej wody, oliwę dodać resztę kostki bulionowej, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 160 - 170 ºC. Podawać na gorąco lub zimno.
Gryzmek