KABACZKI FASZEROWANE.doc

(26 KB) Pobierz
KABACZKI FASZEROWANE

 

 

                          KABACZKI FASZEROWANE

 

 

 

                                   3 niewielkie kabaczki

                                 30 dag chudego mielonego mięsa

                                      - wołowego lub indyka

                                   ½ szklanki ryżu

                                    2 ząbki czosnku

                                    2 cebule

                                    3 mięsiste pomidory

                                  3 łyżki oliwy

                                  3 łyżki posiekanego koperku

                                  2 łyżki wyłuskanych pestek dyni

                                    1 łyżeczka posiekanej mięty

                                     kostka bulionu warzywnego

                                       lub wołowego, sól, pieprz

 

   

 

 

   Kabaczki wydrążyć, pozostawić ściankę grubości 1 - 1,5 cm

Wyjęty miąższ odcisnąć i pokroić. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić, cebulę drobno posiekać. Włożyć warzywa do rondla, dodać ryż (surowy), mięso, pół kostki bulionowej, pestki dyni, rozdrobniony czosnek i posiekany koperek, miętę, wlać 3/4 szklanki wody i dokładnie wymieszać.

            Napełnić kabaczki farszem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kabaczki, wlać pół szklanki gorącej wody, oliwę dodać resztę kostki bulionowej, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 160 - 170 ºC. Podawać na gorąco lub zimno.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin