CHILI Z FASOLĄ
25 dag fasoli czarnej
25 dag fasoli czerwonej
2 całe cebule
kilka goździków
2 listki laurowe
2 cebule pokrojone w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
50 ml oleju
40 g przyprawy chili
2 łyżki słodkiej papryki węgierskiej
2 łyżki kuminu*
1 łyżka oregano
1 puszka koncentratu pomidorowego
pieprz cayenne
2 kawałeczki gorzkiej czekolady
sól, pieprz
Fasolę przebrać, namoczyć na noc (każdy gatunek oddzielnie), usunąć ziarna pływające na wierzchu, opłukać. W osobnych garnkach zalać zimną wodą, dodać cebulę z nadzianymi goździkami i listkiem laurowym i gotować, aż będzie półmiękka.
Cebulę zeszklić z czosnkiem na oleju, dodać oba gatunki odcedzonej fasoli (listek i cebulę z goździkami wyrzucić), przyprawy i czekoladę. Koncentrat wymieszać z 3 szklankami wody z fasoli i wlać do garnka.
Wymieszać i dusić na małym ogniu, aż fasola będzie miękka, a sos gęsty.
* trudny do zdobycia składnik, bywa w sprzedaży pod nazwą "jeera", importowany z Indii
Gryzmek