CHILI Z FASOLĄ.doc

(27 KB) Pobierz
CHILI Z FASOLĄ

 

                                        CHILI Z FASOLĄ            

 

 

 

                                   25 dag fasoli czarnej

                                 25 dag fasoli czerwonej

                                   2 całe cebule

                                      kilka goździków

                                     2 listki laurowe

                                   2 cebule pokrojone w kostkę

                                     2 posiekane ząbki czosnku

                                   50 ml oleju

                                 40 g przyprawy chili

                                   2 łyżki słodkiej papryki węgierskiej

                                   2 łyżki kuminu*

                                   1 łyżka oregano

                                   1 puszka koncentratu pomidorowego

                                      pieprz cayenne

                                     2 kawałeczki gorzkiej czekolady

                                      sól, pieprz

 

   

 

   Fasolę przebrać, namoczyć na noc (każdy gatunek oddzielnie), usunąć ziarna pływające na wierzchu, opłukać. W osobnych garnkach zalać zimną wodą, dodać cebulę z nadzianymi goździkami i listkiem laurowym i gotować, aż będzie półmiękka.

            Cebulę zeszklić z czosnkiem na oleju, dodać oba gatunki odcedzonej fasoli (listek i cebulę z goździkami wyrzucić), przyprawy i czekoladę. Koncentrat wymieszać z 3 szklankami wody z fasoli i wlać do garnka.

             Wymieszać i dusić na małym ogniu, aż fasola będzie miękka, a sos gęsty.

* trudny do zdobycia składnik, bywa w sprzedaży pod nazwą "jeera", importowany z Indii

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin