CARPACCIO POMIDOROWE Z CUKINIĄ
80 g rukoli
2 ząbki czosnku
40 g parmezanu
40 g orzeszków piniowych
125 ml oliwy
1 duża cukinia
8 pomidorów
Rukolę oczyścić, opłukać i osuszyć. Kilka ładnych listków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić. Czosnek obrać. Parmezan pokroić na kawałki. Rukolę zmiksować z czosnkiem, parmezanem, orzeszkami piniowymi i oliwą na gładką pastę.
Cukinię i pomidory oczyścić, umyć i osuszyć. Warzywa pokroić w cienkie plastry. Plastry pomidorów i cukini na przemian ułożyć na talerzach tak, aby zachodziły na siebie, wyłożyć trochę pasty i udekorować listkami rukoli.
Pozostałą pastę przełożyć do miseczki i podawać osobno.
Warzywne carpaccio podać ze świeżym białym pieczywem.
Do przystawki można podać też schłodzone białe wino.
Gryzmek