CARPACCIO POMIDOROWE Z CUKINIĄ.doc

(25 KB) Pobierz
CARPACCIO POMIDOROWE Z CUKINIĄ

 

                      CARPACCIO POMIDOROWE Z CUKINIĄ

 

 

                                           80 g rukoli

                                             2 ząbki czosnku

                                        40 g parmezanu

                                        40 g orzeszków piniowych

                                        125 ml oliwy

                                          1 duża cukinia

                                          8 pomidorów

 

   

 

   Rukolę oczyścić, opłukać i osuszyć. Kilka ładnych listków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić. Czosnek obrać. Parmezan pokroić na kawałki. Rukolę zmiksować z czosnkiem, parmezanem, orzeszkami piniowymi i oliwą na gładką pastę.

            Cukinię i pomidory oczyścić, umyć i osuszyć. Warzywa pokroić w cienkie plastry. Plastry pomidorów i cukini na przemian ułożyć na talerzach tak, aby zachodziły na siebie, wyłożyć trochę pasty i udekorować listkami rukoli.

           Pozostałą pastę przełożyć do miseczki i podawać osobno.

Warzywne carpaccio podać ze świeżym białym pieczywem.

Do przystawki można podać też schłodzone białe wino.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin