BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM.doc

(27 KB) Pobierz
BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM

 

                            BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM

 

 

 

                                         40 dag brukselki

                                          10 dag wędzonego boczku

                                          30 dag parówek

                                          4 ziemniaki

                                          2 cebule

                                        15 dag białej części pora

                                           1 ząbek czosnku

                                            3 łyżki oleju

                                            3 łyżki koncentratu pomidorowego

                                          2 szklanki bulionu z kostki

                                           1 szklanka białego wytrawnego wina

                                           1 łyżka mąki pszennej

                                            2 łyżki natki pietruszki

                                           ½ łyżeczki suszonego tymianku

                                           ½ łyżeczki suszonego estragonu

                                           1 łyżka mielonej słodkiej papryki

                                             sól, pieprz

 

   

 

   Brukselkę oczyścić i opłukać. Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Boczek pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju wraz z cebulą, czosnkiem oraz porem.

            Dodać bulion i wino, zagotować, włożyć ziemniaki oraz brukselkę, wymieszać i gotować około 20 minut.

Parówki obrać z osłonek, pokroić w jednocentymetrowe plasterki i włożyć do potrawy.

             Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować. Pod koniec gotowania wsypać pokruszone zioła. Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką. Podawać z pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin