BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM
40 dag brukselki
10 dag wędzonego boczku
30 dag parówek
4 ziemniaki
2 cebule
15 dag białej części pora
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu z kostki
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki natki pietruszki
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego estragonu
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz
Brukselkę oczyścić i opłukać. Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju wraz z cebulą, czosnkiem oraz porem.
Dodać bulion i wino, zagotować, włożyć ziemniaki oraz brukselkę, wymieszać i gotować około 20 minut.
Parówki obrać z osłonek, pokroić w jednocentymetrowe plasterki i włożyć do potrawy.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować. Pod koniec gotowania wsypać pokruszone zioła. Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką. Podawać z pieczywem.
Gryzmek