KIEŁBASA KRESOWA.doc

(26 KB) Pobierz
Kiełbasa kresowa

                   KIEŁBASA KRESOWA

 

 

 

                    3 kg chudej wieprzowiny

                 1,2 kg chudej wołowiny, a nawet cielęciny

                  80 dag słoniny

                 170 ml spirytusu

                   10 dag soli

                   10 dag mieszanki peklującej

                     1 łyżka majeranku

                     1 łyżka cukru

                     5 liści laurowych,

                   10 ziaren ziela angielskiego,

                   10 goździków

      wszystkie te przyprawy należy zmielić

                     1 łyżka pieprzu

                  7-8 m osłonek z jelita wołowego

 

 

   Mięso mielimy przez maszynkę o dość grubych oczkach. Wszystkie przyprawy mieszamy z saletrą i dodatkowo przesiewamy. Wyrabiamy mięso z przyprawami dolewając od czasu do czasu spirytus.

   Wyrabiamy, aż masa będzie jednolita i kleista. Słoninę kroimy w kostkę o boku 2 cm i dodajemy do wyrobionej masy mięsnej, mieszamy. Osłonki ściśle napełniamy masą, związujemy końce i wieszamy, żeby kiełbasa się uleżała. Po kilku godzinach kładziemy kiełbasę na desce, przykrywamy drugą deska i obciążamy.

    Przechowujemy przez 2 dni w temperaturze 15ºC, potem przez 2 tygodnie w temperaturze 6-8ºC, potem wieszamy w przewiewnym miejscu na 3 dni, a na końcu wędzimy w zimnym dymie przez tydzień.

    Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin