TRUSKAWKI W SZAMPANIE
świeże truskawki
szampan albo dobre wino musujące słodkie,
półsłodkie lub półwytrawne - jakie kto lubi
Truskawkom usunąć szypułki, umyć, dokładnie osuszyć, ułożyć w salaterkach, zalać odrobiną szampana, natychmiast podawać, póki musuje.
Wykwintny deser, przepis jeszcze przedwojenny i raczej nie dla nieletnich. Natomiast fantastyczny na kolację we dwoje. ;) Ja preferuję szampan słodki i półsłodki, bo kocham słodycze, ale próbowałam też półwytrawny i owszem, owszem...
UWAGA! Nie używać tanich win musujących (Dorato, Sowietskoje Igristoje itp.), szkoda truskawek. Polecam od Martini Asti wzwyż. Mam nadzieję, ze kiedyś spróbuję z prawdziwym szampanem z Szampanii :)
Gryzmek