JABŁECZNIK ANI.doc

(24 KB) Pobierz
JABŁECZNIK ANI

                           JABŁECZNIK ANI.  

             

 

 

Pokroić 1,5 kg jabłek w ósemki, pokropić cytryną.

Dać do miski:   2,5 szklanki mąki

                                  1 kostkę masła

                                   3 łyżeczki cukru

                                      cukier wanilinowy

Połączyć składniki, dodać:

                                   3 łyżki cukru

                               4-5 żółtek             

                            1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

 

Połączyć. ⅓ dać do zamrażalnika, ⅔ rozłożyć na blasze.

Na to dać jabłka, posypać cynamonem. Ubić białka z solą i 3-4 łyżkami cukru.             

Pod koniec ubijania dodać kisiel cytrynowy i kilka kropli soku z cytryny. Wylać na jabłka.

Zetrzeć na to ciasto z lodówki. Piec 35-40 minut w 170°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin