KLUSKI GRZYBOWE.doc

(25 KB) Pobierz
Kluski grzybowe

 

 

 

                                  KLUSKI GRZYBOWE          

 

 

                              Ciasto:

                                    15 dkg mąki,

                                      1 jajko,

                                      1 łyżeczka masła,

                                    10 dag suszonych grzybów

 

 

 

     Namoczone i ugotowane w wodzie z moczenia grzyby drobno posiekać. Wywar z grzybów wykorzystać na zupę.

Zagnieść ciasto dodając odrobinę wody, aby uzyskać elastyczną masę.

              Ciasto rozwałkować, rozłożyć na placku posiekane grzyby i kilka razy przewałkować.  Zwinąć placek w ciasny rulon i pokroić w poprzek w cienkie paski.  Kluski wrzucać do wrzątku, gotować 5-6 minut od wypłynięcia.

             Kluski podawać do zupy grzybowej, bulionu, rosołu lub polane zesmażoną na skwarki słoninką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin