FASZEROWANE PIECZARKI
8 dużych pieczarek
o zamkniętych kapeluszach
sok z 1 cytryny
1 cebula
3 łyżki masła
10 dag krabów
kilka kropli sosu Worcester
4 jaja
1 opakowanie sera mozzarella
sól, łyżeczka koperku
pieprz biały
Pieczarki oczyścić. Nóżki ostrożnie wykręcić z kapeluszy. Grzyby i kraby skropić sokiem z cytryny. Nóżki drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle, następnie dodać posiekane nóżki i dusić 20 min.
Kraby dodać do duszenia i jeszcze krótko dusić, doprawić solą, pieprzem, sosem Worcester. Dodać koperek i wymieszać. Powstałą masą wypełnić kapelusze pieczarek.
Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Ser pokroić na 8 plastrów i ułożyć na faszerowanych pieczarkach.
Pieczarki włożyć do formy cienko posmarowanej masłem, a między nimi ułożyć ćwiartki jaja. Piec ok. 8–10 min. w temp. 175 stopni.
Gryzmek