FASZEROWANE PIECZARKI.doc

(26 KB) Pobierz
FASZEROWANE PIECZARKI

 

 

 

                             FASZEROWANE PIECZARKI                       


                                 8 dużych pieczarek

                                     o zamkniętych kapeluszach

                                    sok z 1 cytryny

                                 1 cebula

                                 3 łyżki masła

                               10 dag krabów

                                    kilka kropli sosu Worcester

                                 4 jaja

                                 1 opakowanie sera mozzarella

                                     sól, łyżeczka koperku

                                   pieprz biały

 

 

Pieczarki oczyścić. Nóżki ostrożnie wykręcić z kapeluszy. Grzyby i kraby skropić sokiem z cytryny. Nóżki drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle, następnie dodać posiekane nóżki i dusić 20 min.

Kraby dodać do duszenia i jeszcze krótko dusić, doprawić solą, pieprzem, sosem Worcester. Dodać koperek i wymieszać. Powstałą masą wypełnić kapelusze pieczarek.

Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Ser pokroić na 8 plastrów i ułożyć na faszerowanych pieczarkach.

Pieczarki włożyć do formy cienko posmarowanej masłem, a między nimi ułożyć ćwiartki jaja. Piec ok. 8–10 min. w temp. 175 stopni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin