Przepisy.doc

(821 KB) Pobierz

TOSTY

- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżka serka wiejskiego
- 1 jajko
- sól pieprz zioła
- dowolne dozwolone dodatki (papryka, cebula, ogórek, pieczary, szynka )

Wszystko mieszamy w misce łyżką i wlewamy do sandwiczera.
Tostujemy przez ok. 10 minut. Tost zrobi się pulchny. Smacznego!
                                                                                                   

bułeczki dukanowe

3 jajka kostka chudego twarogu (miksuję) 
dodaję 10-12 łyżek otrąb (różne) 
troszkę proszku do pieczenia i soli, 
miksuję i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia
 1łyżka - to jeden placek dość grubo ciasto musi być gęste, 
piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. pół godz. 
są bardzo dobre, wychodzi ok.15 szt  jem je 3 dni

Bułki

pół kostki sera białego chudego
1 łyżka serka białego kremowego, może być też homogenizowany
1 jajko
3 łyżki otrąb owsianych
przyprawy wg uznania

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ukształtować bułki rękoma i wyłożyć je na papierze do pieczenia. Włożyć do piekarnika (200 C). Pieczemy ok 20 min bez termoobiegu, a potem jeszcze 10 min. z termoobiegiem.

KAJZERKI

Co powiecie na kajzerki?? Pewnie będąc na diecie, zastanawiacie się jak tu zrobić kanapkę do pracy?? Oto rozwiązanie :) I znowu zrobione "od niechcenia" i wyszły :) Szybko i smacznie :) Wasza propozycja z Koncertu życzeń-coś do pracy :)

Składniki (na 5-6 bułeczek):

·         9 łyżek otrąb owsianych

·         2,5 łyżki jogurtu naturalnego

·         2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej

·         2 jajka (zostawić 1 łyżkę jajek do posmarowania bułeczek)

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         sól (ja dodałam sól ziołową)

4 łyżki otrąb zalać jogurtem. Pozostałą ilość otrąb zmielić na drobny puch. Dodać skrobię/mąkę, proszek, sól, rozbełtane jajka i otręby z jogurtem. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować odłożonym jajkiem. Posypać ulubionymi przyprawami lub zostawić czyste(ja 3 bułeczki posypałam posypałam oregano a na jednej położyłam plasterki cebulki*). Piec w 170st ok.20min (ostatnie 5 min włączyłam termoobieg, żeby bułeczki się z wierzchu przyrumieniły). Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Wychodzą plaskie bułeczki. Dziennie można zjeść 2 bułeczki (jeśli zostały upieczone 6 sztuk:)).

Smacznego!

* kombinacji smakowych jest mnóstwo :) ja robię też tak, że dzielę sobie porcję ciasta na pół, do jednego dodaję ulubione przyprawy, a do drugiej części w niewielkich ilościach pokrojoną cebulkę/szczypiorek/suszone pomidory. Oczywiście na wierzch kajzerki też sypię ulubione przyprawy czy warzywa, które dodałam do bułeczki :) Więc kombinujcie i twórzcie Wasz własny smak :)

 

Sernik ciepło-zimny (faza pierwsza)

Postprzez ania » 26 Mar 2010, 12:37

- 250 g sera chudego
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- 4-5 łyżek płynnego słodzika (w zasadzie ile kto potrzebuje)
- 1 łyżeczka kakao odtłuszczonego
- żelatyna w proszku na 0,5 l płynu

Na patelnię wrzucamy 250 g serka chudego, rozgniatamy i mieszamy z 3 jajkami, podgrzewać aż utworzy się jednolita masa, a jajko będzie ścięte. 
Przestudzić i do masy dodać 100 ml mleka chudego ze słodzikami i żelatyną w proszku. 
Dzielimy na 2 porcje - jedna zostaje bez zmian (można dodać kroplę aromatu np. migdałowego), a drugą porcję podgrzewamy lekko na patelni, dodajemy kakao aż się trochę zetnie. 
Masy kładziemy na siebie i wstawiamy całość do lodówki. 
Na górą warstwę można położyć jeszcze dukanową galaretkę.

 

Biszkopt

Postprzez ania » 26 Mar 2010, 12:38

-3 jajka
-6 łyżek stołowych słodzika w proszku (lub w płynie w/g smaku)
-1 łyżka stołowa aromatu waniliowego
-7 łyżek stołowych mazeiny (skrobii kukurydzianej)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik do 160-180 stopni, w misce ubić żółtka z aromatem i słodzikiem, potem dodać mazeinę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wlać do formy o średnicy 22-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-40 min, ciasto wyjąc cieple z formy i ostudzić poza nią. Można potem posmarować jednym z kremów dukana, albo nutellą dukanowską.


Piernik

Postprzez ania » 26 Mar 2010, 12:40

- 8 łyżek otrąb owsianych
- 8 łyżek otrąb pszennych
- 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- 1 opakowanie proszku do pieczenia (około 2 łyżeczek)
- 6 łyżek serka homogenizowanego
- 3 cale jajka + 3 białka
- 2 łyżki słodzika w płynie
-2 łyżki przyprawy do piernika

Rozgrzać piekarnik 180 stopni Otręby wymieszać z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodać serek i dobrze wymieszać, dodać cale jajka i białka. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać przyprawę i słodzik. Blachę przetrzeć papierem zmoczonym w oliwie. Piec 45 minut, upewnić się że ciasto jest upieczone nakłuwając je wykałaczką po wyjęciu powinna być sucha


Sernik Dukana

Postprzez isabel76 » 25 Mar 2010, 19:42

Na podstawie pomysłu na sernik autorstwa Kasi
- 800g twaróg chudy (może być odpowiednik śmietankowy z małą zawartością tłuszczu - to potem mielić nie trzeba)
- 6 jajek (oddzielić białka od żółtek)
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki słodziku
- kilka kropel aromat (ja daję migdałowy)
- 1 szklankę mleka 0,5 %, 

Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem.
Dodać szklankę mleka. Ponownie użyć miksera.
Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką.
Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.

Tort serowy na zimno!

Postprzez mal_p » 14 Mar 2010, 20:53

* 6 serków po 150g
* 6 jajek
* 6 łyzeczek żelatyny
* kawa rozpuszczalna
* kakao
* aromat waniliowy lub rumowy
* cynamon
* słodzik (6-8 łyżeczek)

3 łyżeczki żelatyny rozpuścić z pół szkl wrzącej wody. Połowę białek z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować dodając słodzik, serki, letnią żelatynę i aromat - miksować. Dodać pianę i wymieszać delikatnie. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki.

Gdy lekko zastygnie powtórzyć czynność z resztą jajek i serków z tym, że żelatynę rozpuścić z pół szklanki gorącej kawy. Można dodać troszkę kakao dla koloru. Wlać masą do tortownicy - na wierzch poprzedniej masy. 
Gdy przestygnie posypać cynamonem


Ciacho murzynkowate

Postprzez ania » 13 Mar 2010, 12:35

- 3 jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej (tak było w oryginalnym przepisie z neta - należy zastąpić mazeiną!)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao odtłuszczonego
- aromat (jaki lubicie)
- 2 łyżki słodziku w płynie, ale ogólnie słodzicie ile potrzebujecie
- jogurty naturalny 150g.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wlać do foremki i wstawić do piekarnika na 180 stopni, piec 40 minut. 
Efekt wygląda następująco:

ZAŁĄCZNIKI

murzynek.jpg

murzynek.jpg (20.14 KiB) Obejrzany 64952 razy

Ostatnio edytowany przez ania, 16 Maj 2010, 15:16, edyto

Napoleonka !!

Postprzez mal_p » 14 Mar 2010, 20:36

CIASTO:
* 3 łyżki otrąb owsianych
* 1 łyzka skrobii kukurydzianej
* 2 łyżki słodzika
* 1 łyżka ( odtłuszczonego oczywiście) mleka w proszku
* 2 jajka
* 6 łyżek serka homogenizowanego
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki zapachu porańczowego

Wszystkie składniki wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 min w temp 180st. Przeciać w połowie. Jeśli ciasto po wyjęciu jest jeszcze miękkie - "dosuszyć" na chrupiąco w 120st na samej kratce.

KREM:
* 1/2 litra mleka
* 3 żółtka
* 2+ łyżki słodzika
* 2 łyżki skrobii kukurydzianej
* 2 łyżki żelatyny
* zapach wanioliowy

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodaż żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Resztę produktów wymieszać w misce, wlać do mleka i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Schłodzić. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ciasto. Posypac słodzikiem. Odstawić do lodówki do stężenia :)


Ciasto jogurtowe

Postprzez madzia » 28 Kwi 2010, 22:00

3 jajka
1 jogurt
słodzik
4 łyżki mazeiny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Jajka ubić z jogurtem, dodać słodzik, aromat pomarańczowy, mazeinę i proszek do pieczenia.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 45 minut.
Smacznego!

ciachoJogurtowe.jpg


Sernik na maślance

Postprzez kejt&daniel » 07 Sie 2010, 08:25

Składniki:

1 kg półtłustego twarogu dobrze zmielonego (np.Twaróg Extra półtłusty mielony OSM Czarnków w kostkach 3,5%)
1/2 szklanki słodzika + 2 łyżki do polewy
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki maślanki (np. Mazurska naturalna)
7 jaj
aromat waniliowy
4 łyżki kakao 
kilka łyżek maślanki
tortownica 23 cm 

Wykonanie:

1/ zmiksować twaróg, słodzik, skrobię na gładką masę
2/ dodawać pojedynczo 5 jaj i 2 żółtka, cały czas mieszając (2 białka odłożyć na polewę), utrzeć wszystko na pulchną masę
3/ dodać maślankę i wanilię, krótko wymieszać
4/ przelać połowę masy do wyłożonej papierem do pieczenia formy
5/ z pozostałego ciasta odlać połowę, dodać 2 łyżki kakao i odrobinę maślanki (aby masa kakaowa miała podobną konsystencję do ciasta jasnego), dobrze wymieszać, a następnie fantazyjnie polać na jasnej części i przykryć resztą jasnego ciasta 
6/ wstawić do nagrzanego piekarnika , 175 stopni C przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 1 i 1/2 godziny
7/ wyjąć z piekarnika i rozprowadzić polewę czekoladową - ubite na sztywno 2 białka z 2 łyżkami słodzika wymieszać z 2 łyżkami kakao - ponownie wstawić na 15 minut zwiększając temp. do 150 stopni
8/ ostudzić ciasto i razem z formą wstawić na kilka godzin do lodówki, schłodzone bardzo dobrze odchodzi od formy i papieru, przełożyć na talerz

SMACZNEGO!

Dlaczego na maślance? Ponieważ zastąpiłam nią śmietanę kremową z oryginalnego przepisu. Generalnie na maślance ciasta dobrze rosną, spulchnia je i dodaje wilgoci. 
Można pomiąć warstwę kakaową, zamiast tego wcisnąć sok z cytryny do masy serowej, a polewę zrobić białą ( coś w stylu bezy).

ZAŁĄCZNIKI

ser.JPG

ser.JPG (40.51 KiB) Obejrzany 9408 razy

sernik.JPG

sernik.JPG (41.8 KiB) Obejrzany 9408 razy

Ciasto czekoladowe z mikrofali w 4 minuty!!! ;)

Postprzez aisha88 » 04 Sie 2010, 21:25

Kochane oto pierwszy przepis, który zamieszczam na tym forum,zaczerpnęłam z forum Proteinki na gazecie.pl

4 łyżki zmielonych otrębów
2 łyżki słodzika w płynie
2 łyżki kakao
1 jajko
3 łyżki mleka 0%
1 łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina przyprawy do piernika (jeśli ktoś chce)

Mieszamy w dużym kubku i na około 4 minuty do mikrofalówki.
Wyciągamy i zajadamy

Pierwszy raz robiąc to ciasto byłam w kompletnym szoku!! Z kubeczka wyskakuje przepiękny pulchniutki murzynek 
SMACZNEGO!!! ;)


Kakaowe ciasto - faza 2

Postprzez andziuszek24 » 15 Lip 2010, 17:54

2 jajka , ( białka oddzielić)
230 gram sera twarogowego lub homo,
5 łyżek mleka w proszku ,
aromat waniliowy lub jaki kto woli 
2-3 łyżek maizeny 
1 łyżka kakao
słodzik - jak kto woli 


Oczywiście wiadomo ze produkty jak kakao czy mleko w proszku maja być odtłuszczone 8-) 

Białka ubić na sztywna piane i dodać do reszty zmiksowanych produktów
piec 180 stopni (wkładamy do rozgrzanego piekarnika) przez 40 min (formę obłożyć papierem do pieczenia 

P001.jpg

SERNIK 'LENIWY'

Postprzez MEGGI684 » 13 Lip 2010, 18:37

0,80 kg chudego twarogu
6 jajek
3 łyżki skrobii kukurydziannej
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin