bułeczki dukanowe3 jajka kostka chudego twarogu (miksuję) dodaję 10-12 łyżek otrąb (różne) troszkę proszku do pieczenia i soli, miksuję i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia 1łyżka - to jeden placek dość grubo ciasto musi być gęste, piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. pół godz. są bardzo dobre, wychodzi ok.15 szt jem je 3 dni
Bułki
pół kostki sera białego chudego1 łyżka serka białego kremowego, może być też homogenizowany1 jajko3 łyżki otrąb owsianychprzyprawy wg uznania
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ukształtować bułki rękoma i wyłożyć je na papierze do pieczenia. Włożyć do piekarnika (200 C). Pieczemy ok 20 min bez termoobiegu, a potem jeszcze 10 min. z termoobiegiem.
KAJZERKI
Co powiecie na kajzerki?? Pewnie będąc na diecie, zastanawiacie się jak tu zrobić kanapkę do pracy?? Oto rozwiązanie :) I znowu zrobione "od niechcenia" i wyszły :) Szybko i smacznie :) Wasza propozycja z Koncertu życzeń-coś do pracy :)
Składniki (na 5-6 bułeczek):
· 9 łyżek otrąb owsianych
· 2,5 łyżki jogurtu naturalnego
· 2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
· 2 jajka (zostawić 1 łyżkę jajek do posmarowania bułeczek)
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· sól (ja dodałam sól ziołową)
4 łyżki otrąb zalać jogurtem. Pozostałą ilość otrąb zmielić na drobny puch. Dodać skrobię/mąkę, proszek, sól, rozbełtane jajka i otręby z jogurtem. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować odłożonym jajkiem. Posypać ulubionymi przyprawami lub zostawić czyste(ja 3 bułeczki posypałam posypałam oregano a na jednej położyłam plasterki cebulki*). Piec w 170st ok.20min (ostatnie 5 min włączyłam termoobieg, żeby bułeczki się z wierzchu przyrumieniły). Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Wychodzą plaskie bułeczki. Dziennie można zjeść 2 bułeczki (jeśli zostały upieczone 6 sztuk:)).
Smacznego!
* kombinacji smakowych jest mnóstwo :) ja robię też tak, że dzielę sobie porcję ciasta na pół, do jednego dodaję ulubione przyprawy, a do drugiej części w niewielkich ilościach pokrojoną cebulkę/szczypiorek/suszone pomidory. Oczywiście na wierzch kajzerki też sypię ulubione przyprawy czy warzywa, które dodałam do bułeczki :) Więc kombinujcie i twórzcie Wasz własny smak :)
przez ania » 26 Mar 2010, 12:37
- 250 g sera chudego- 100 ml mleka- 3 jajka- 4-5 łyżek płynnego słodzika (w zasadzie ile kto potrzebuje)- 1 łyżeczka kakao odtłuszczonego- żelatyna w proszku na 0,5 l płynuNa patelnię wrzucamy 250 g serka chudego, rozgniatamy i mieszamy z 3 jajkami, podgrzewać aż utworzy się jednolita masa, a jajko będzie ścięte. Przestudzić i do masy dodać 100 ml mleka chudego ze słodzikami i żelatyną w proszku. Dzielimy na 2 porcje - jedna zostaje bez zmian (można dodać kroplę aromatu np. migdałowego), a drugą porcję podgrzewamy lekko na patelni, dodajemy kakao aż się trochę zetnie. Masy kładziemy na siebie i wstawiamy całość do lodówki. Na górą warstwę można położyć jeszcze dukanową galaretkę.
przez ania » 26 Mar 2010, 12:38
-3 jajka-6 łyżek stołowych słodzika w proszku (lub w płynie w/g smaku)-1 łyżka stołowa aromatu waniliowego-7 łyżek stołowych mazeiny (skrobii kukurydzianej)-1 łyżeczka proszku do pieczeniaPiekarnik do 160-180 stopni, w misce ubić żółtka z aromatem i słodzikiem, potem dodać mazeinę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wlać do formy o średnicy 22-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-40 min, ciasto wyjąc cieple z formy i ostudzić poza nią. Można potem posmarować jednym z kremów dukana, albo nutellą dukanowską.
przez ania » 26 Mar 2010, 12:40
- 8 łyżek otrąb owsianych- 8 łyżek otrąb pszennych- 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku- 1 opakowanie proszku do pieczenia (około 2 łyżeczek)- 6 łyżek serka homogenizowanego- 3 cale jajka + 3 białka- 2 łyżki słodzika w płynie-2 łyżki przyprawy do piernikaRozgrzać piekarnik 180 stopni Otręby wymieszać z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodać serek i dobrze wymieszać, dodać cale jajka i białka. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać przyprawę i słodzik. Blachę przetrzeć papierem zmoczonym w oliwie. Piec 45 minut, upewnić się że ciasto jest upieczone nakłuwając je wykałaczką po wyjęciu powinna być sucha
przez isabel76 » 25 Mar 2010, 19:42
Na podstawie pomysłu na sernik autorstwa Kasi- 800g twaróg chudy (może być odpowiednik śmietankowy z małą zawartością tłuszczu - to potem mielić nie trzeba)- 6 jajek (oddzielić białka od żółtek)- 4 łyżki skrobi kukurydzianej- 2 łyżki słodziku- kilka kropel aromat (ja daję migdałowy)- 1 szklankę mleka 0,5 %, Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem.Dodać szklankę mleka. Ponownie użyć miksera.Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką.Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.
przez mal_p » 14 Mar 2010, 20:53
* 6 serków po 150g* 6 jajek* 6 łyzeczek żelatyny* kawa rozpuszczalna* kakao* aromat waniliowy lub rumowy* cynamon* słodzik (6-8 łyżeczek)3 łyżeczki żelatyny rozpuścić z pół szkl wrzącej wody. Połowę białek z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować dodając słodzik, serki, letnią żelatynę i aromat - miksować. Dodać pianę i wymieszać delikatnie. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki.Gdy lekko zastygnie powtórzyć czynność z resztą jajek i serków z tym, że żelatynę rozpuścić z pół szklanki gorącej kawy. Można dodać troszkę kakao dla koloru. Wlać masą do tortownicy - na wierzch poprzedniej masy. Gdy przestygnie posypać cynamonem
przez ania » 13 Mar 2010, 12:35
- 3 jajka- 4 łyżki mąki kukurydzianej (tak było w oryginalnym przepisie z neta - należy zastąpić mazeiną!)- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka kakao odtłuszczonego- aromat (jaki lubicie)- 2 łyżki słodziku w płynie, ale ogólnie słodzicie ile potrzebujecie- jogurty naturalny 150g.Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wlać do foremki i wstawić do piekarnika na 180 stopni, piec 40 minut. Efekt wygląda następująco:
ZAŁĄCZNIKI
murzynek.jpg (20.14 KiB) Obejrzany 64952 razy
Ostatnio edytowany przez ania, 16 Maj 2010, 15:16, edyto
przez mal_p » 14 Mar 2010, 20:36
CIASTO:* 3 łyżki otrąb owsianych* 1 łyzka skrobii kukurydzianej* 2 łyżki słodzika* 1 łyżka ( odtłuszczonego oczywiście) mleka w proszku* 2 jajka* 6 łyżek serka homogenizowanego*1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1/4 łyżeczki sody* 1/2 łyżeczki zapachu porańczowegoWszystkie składniki wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 min w temp 180st. Przeciać w połowie. Jeśli ciasto po wyjęciu jest jeszcze miękkie - "dosuszyć" na chrupiąco w 120st na samej kratce.KREM:* 1/2 litra mleka* 3 żółtka* 2+ łyżki słodzika* 2 łyżki skrobii kukurydzianej* 2 łyżki żelatyny* zapach wanioliowyŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodaż żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Resztę produktów wymieszać w misce, wlać do mleka i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Schłodzić. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ciasto. Posypac słodzikiem. Odstawić do lodówki do stężenia
przez madzia » 28 Kwi 2010, 22:00
3 jajka1 jogurtsłodzik4 łyżki mazeiny2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka aromatu pomarańczowegoJajka ubić z jogurtem, dodać słodzik, aromat pomarańczowy, mazeinę i proszek do pieczenia.Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 45 minut.Smacznego!
przez kejt&daniel » 07 Sie 2010, 08:25
Składniki:1 kg półtłustego twarogu dobrze zmielonego (np.Twaróg Extra półtłusty mielony OSM Czarnków w kostkach 3,5%)1/2 szklanki słodzika + 2 łyżki do polewy3 łyżki skrobi kukurydzianej1/2 szklanki maślanki (np. Mazurska naturalna)7 jajaromat waniliowy4 łyżki kakao kilka łyżek maślankitortownica 23 cm Wykonanie:1/ zmiksować twaróg, słodzik, skrobię na gładką masę2/ dodawać pojedynczo 5 jaj i 2 żółtka, cały czas mieszając (2 białka odłożyć na polewę), utrzeć wszystko na pulchną masę3/ dodać maślankę i wanilię, krótko wymieszać4/ przelać połowę masy do wyłożonej papierem do pieczenia formy5/ z pozostałego ciasta odlać połowę, dodać 2 łyżki kakao i odrobinę maślanki (aby masa kakaowa miała podobną konsystencję do ciasta jasnego), dobrze wymieszać, a następnie fantazyjnie polać na jasnej części i przykryć resztą jasnego ciasta 6/ wstawić do nagrzanego piekarnika , 175 stopni C przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 1 i 1/2 godziny7/ wyjąć z piekarnika i rozprowadzić polewę czekoladową - ubite na sztywno 2 białka z 2 łyżkami słodzika wymieszać z 2 łyżkami kakao - ponownie wstawić na 15 minut zwiększając temp. do 150 stopni8/ ostudzić ciasto i razem z formą wstawić na kilka godzin do lodówki, schłodzone bardzo dobrze odchodzi od formy i papieru, przełożyć na talerzSMACZNEGO!Dlaczego na maślance? Ponieważ zastąpiłam nią śmietanę kremową z oryginalnego przepisu. Generalnie na maślance ciasta dobrze rosną, spulchnia je i dodaje wilgoci. Można pomiąć warstwę kakaową, zamiast tego wcisnąć sok z cytryny do masy serowej, a polewę zrobić białą ( coś w stylu bezy).
ser.JPG (40.51 KiB) Obejrzany 9408 razy
sernik.JPG (41.8 KiB) Obejrzany 9408 razy
przez aisha88 » 04 Sie 2010, 21:25
Kochane oto pierwszy przepis, który zamieszczam na tym forum,zaczerpnęłam z forum Proteinki na gazecie.pl4 łyżki zmielonych otrębów2 łyżki słodzika w płynie2 łyżki kakao1 jajko3 łyżki mleka 0%1 łyżeczka proszku do pieczeniaodrobina przyprawy do piernika (jeśli ktoś chce)Mieszamy w dużym kubku i na około 4 minuty do mikrofalówki.Wyciągamy i zajadamyPierwszy raz robiąc to ciasto byłam w kompletnym szoku!! Z kubeczka wyskakuje przepiękny pulchniutki murzynek SMACZNEGO!!!
przez andziuszek24 » 15 Lip 2010, 17:54
2 jajka , ( białka oddzielić)230 gram sera twarogowego lub homo,5 łyżek mleka w proszku ,aromat waniliowy lub jaki kto woli 2-3 łyżek maizeny 1 łyżka kakaosłodzik - jak kto woli Oczywiście wiadomo ze produkty jak kakao czy mleko w proszku maja być odtłuszczone Białka ubić na sztywna piane i dodać do reszty zmiksowanych produktówpiec 180 stopni (wkładamy do rozgrzanego piekarnika) przez 40 min (formę obłożyć papierem do pieczenia
przez MEGGI684 » 13 Lip 2010, 18:37
0,80 kg chudego twarogu6 jajek3 łyżki skrobii kukurydziannej...
avalonne