Makaron w sosie szpinakowym.rtf

(5 KB) Pobierz
Makaron w sosie szpinakowym

Makaron w sosie szpinakowym

 

Składniki na 4 porcje:

25 dag makaronu (spaghetti, świderki, wstążki)

2 pomidory

sos:

25 dag świeżego szpinaku

pół szklanki oliwy z oliwek

1,5 łki startego parmezanu

2 duże ząbki czosnku

pół łeczki soli

łka śmietany

 

Przygotuj sos: oczyszczone listki szpinaku wrzuć do wysokiego naczynia, dodaj oliwę, parmezan, zmiażony czosnek i sól. Całość zmiksuj, wlej śmietanę, i dokładnie - ręcznie lub mikserem - wymieszaj.

 

Makaron ugotuj tak, aby nie był za miękki i odcedź. Wymieszaj go z sosem albo - jeśli wolisz - polej sosem już na talerzach.

 

Na zakończenie gotowe danie posyp pokrojonymi w drobną kosteczkę pomidorami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin