SZPARAGI ZAPIEKANE
24 szparagi,
3 plastry szynki,
1 śmietana,
5 dag masła,
1 szklanka mleka,
10 dag tartego żółtego sera,
1 łyżka mąki,
starta gałka muszkatołowa,
sól, pieprz, natka.
Szparagi obrać, opłukać. Związać w pęczki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 15 min. Połowę masła stopić, wsypać mąkę, podgrzewać nie rumieniąc. Stale mieszając, wlewać zimne mleko, dodać pieprz, sól, szczyptę gałki muszkatołowej. Zestawić z ognia, gdy sos
się zagotuje.
Wymieszać z 4 łyżkami śmietany, resztą masła i 75 g sera. Plastry szynki przekroić na pół. Połowę sosu wlać do żaroodpornego półmiska. Pęczki odsączonych szparagów owinąć szynką, układać w naczyniu, zalać pozostałym sosem, posypać serem.
Zapiekać ok. 15 min w rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekana pietruszką.
Gryzmek