SZPARAGI ZAPIEKANE.doc

(26 KB) Pobierz
SZPARAGI ZAPIEKANE

 

 

 

 

                                            SZPARAGI ZAPIEKANE             

        

 

                                                  24 szparagi,

                                                    3 plastry szynki,

                                                    1 śmietana,

                                                    5 dag masła,

                                                    1 szklanka mleka,

                                                10 dag tartego żółtego sera,

                                                    1 łyżka mąki,

                                                       starta gałka muszkatołowa,

                                                       sól, pieprz, natka.

 

Szparagi obrać, opłukać. Związać w pęczki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 15 min. Połowę masła stopić, wsypać mąkę, podgrzewać nie rumieniąc. Stale mieszając, wlewać zimne mleko, dodać pieprz, sól, szczyptę gałki muszkatołowej. Zestawić z ognia, gdy sos

się zagotuje. 

Wymieszać z 4 łyżkami śmietany, resztą masła i 75 g sera. Plastry szynki przekroić na pół. Połowę sosu wlać do żaroodpornego półmiska. Pęczki odsączonych szparagów owinąć szynką, układać w naczyniu, zalać pozostałym sosem, posypać serem.

Zapiekać ok. 15 min w rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekana pietruszką. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin