RYŻ PO CHINSKU
25 dag ryżu,
4 dymki,
25 dag wołowiny,
białko,
½ łyżeczki cukru,
2 łyżki sosu sojowego,
5 łyżek oleju słonecznikowego,
2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
kawałek korzenia imbiru lub imbir w proszku,
3 listki kapusty pekińskiej,
sól,
pieprz.
Opłukany ryż zagotować w półtorej szklanki osolonej
wody. Zawinąć w koc. Odstawić na 4 godz.
Mięso pokroić w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir i
czosnek obrać i posiekać. Z cukru, połowy sosu sojowego
i cherry lub wina oraz mąki ziemniaczanej i białka
sporządzić marynatę. Marynować w niej mięso 15 minut.
Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić czosnek i cebulę, dodać
mięso z marynatą i imbir. Smażyć na ostrym ogniu przez
2 minuty, cały czas mieszając. Dodać resztę alkoholu i
sosu sojowego. Połączyć z ryżem, dodać sól i pieprz,
posypać pokrojoną w paski kapustą.
Gryzmek