RYŻ PO CHINSKU.doc

(27 KB) Pobierz
RYŻ PO CHINSKU

 

 

                     RYŻ PO CHINSKU   

                       

                        25 dag ryżu,

                          4 dymki,

                        25 dag wołowiny,

                             białko,

                        ½ łyżeczki cukru,

                          2 łyżki sosu sojowego,

                          5 łyżek oleju słonecznikowego,

                          2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina,

                          4 ząbki czosnku,

                         1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

                            kawałek korzenia imbiru lub imbir w proszku,

                         3 listki kapusty pekińskiej,

                            sól,

                            pieprz.

 

Opłukany ryż zagotować w półtorej szklanki osolonej

wody. Zawinąć w koc. Odstawić na  4 godz.

Mięso pokroić w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir  i

czosnek obrać i posiekać. Z cukru, połowy sosu sojowego

i cherry lub wina oraz mąki ziemniaczanej i białka

sporządzić marynatę. Marynować w niej mięso 15 minut.

Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić czosnek i cebulę, dodać

mięso z marynatą i imbir. Smażyć na ostrym ogniu przez

2 minuty, cały czas mieszając. Dodać resztę alkoholu i

sosu sojowego. Połączyć z ryżem, dodać sól i pieprz,

posypać pokrojoną w paski kapustą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin