DORSZ PURRE.doc

(25 KB) Pobierz
DORSZ PURRE

                                     DORSZ PURRE        

 

 

                                      50 dag filetów z dorsza,

                                        4 kartofle,

                                        1 szklanka śmietanki lub

                                           skondensowanego mleka nie słodzonego,

                                        3 ząbki czosnku,

                                        4 łyżki oleju (np, sojowego),

                                           sól i pieprz do smaku,

                                           trochę wody.

 

 

Tłuszcz rozgrzać w szybkowarze. Wrzucić oczyszczone i pokrojone w talarki kartofle, drobno pokrojone filety i zmiażdżony czosnek. Posolić, popieprzyć. Zalać mlekiem skondensowanym i dolać tyle wody, by zawartość szybkowaru pokryta była płynem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu ppcw.

Po otwarciu szybkowaru zawartość zmiksować, dodając olej, aż do uzyskania jednolitej masy. Można spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco, z dodatkiem dowolnej surówki i z grzankami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin