BAKŁAŻANY FASZEROWANE W SOSIE
1 łyżka oliwy
10 dag ryżu pilaw (z przyprawami)
1 pęczek dymki
8 dag rokpola
2 pomidory
50 dag pomidorów z puszki
sól
pieprz
majeranek
2 bakłażany
5 dag parmezanu
Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.
Dymki pokroić w krążki, świeże pomidory na kawałki, ser w kostkę.
Do ryżu dodać 2/3 dymki, dusić razem przez 3 minuty.
Wymieszać z pomidorami i rokpolem.
Dymki usmażyć na oliwie, dodać rozdrobnione pomidory z puszki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i połową łyżeczki suszonego majeranku. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż. Wydrążyć miąższ, posiekać go i dodać do ryżu.
Farszem ryżowym napełnić połówki bakłażanów.
Sos pomidorowy wlać do żaroodpornej formy, ułożyć w nim faszerowane bakłażany, zapiekać 40 minut w temperaturze 200ºC.
Po 30 minutach posypać parmezanem.
Gryzmek