BAKŁAŻANY FASZEROWANE W SOSIE.doc

(25 KB) Pobierz
BAKŁAŻANY FASZEROWANE W SOSIE

 

                     BAKŁAŻANY FASZEROWANE W SOSIE       

 

 

                                         1 łyżka oliwy

                                       10 dag ryżu pilaw (z przyprawami)

                                         1 pęczek dymki

                                        8 dag rokpola

                                          2 pomidory

                                        50 dag pomidorów z puszki

                                           sól

                                           pieprz

                                             majeranek

                                          2 bakłażany

                                          5 dag parmezanu

 

 

Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.

Dymki pokroić w krążki, świeże pomidory na kawałki, ser w kostkę.

Do ryżu dodać 2/3 dymki, dusić razem przez 3 minuty.

Wymieszać z pomidorami i rokpolem.

Dymki usmażyć na oliwie, dodać rozdrobnione pomidory z puszki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i połową łyżeczki suszonego majeranku. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż. Wydrążyć miąższ, posiekać go i dodać do ryżu.

Farszem ryżowym napełnić połówki bakłażanów.

Sos pomidorowy wlać do żaroodpornej formy, ułożyć w nim faszerowane bakłażany, zapiekać 40 minut w temperaturze 200ºC.

Po 30 minutach posypać parmezanem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin