BIGOS Z KAPUSTY.doc

(26 KB) Pobierz

                                   

 

                                    BIGOS Z KAPUSTY         

 

                                           1 główka kapusty

                                         50 dag jabłek

                                           2 cebule

                                          60 dag mięsa gotowanego lub pieczonego

                                          25 dag surowej wieprzowiny

                                           20 dag kiełbasy

                                           10 dag masła

                                           2 dag mąki

 

 

Uszatkować główkę kapusty i 2 białe cebule, osolić dobrze, a następnie mocno z soli wycisnać, pokrajać w kostkę kwaśne jabłka oraz tłuste gotowane mięso lub pieczeń i surową wieprzowinę.

Można, jeżeli jest, pokrajać zwierzynę pieczoną i układać w rondlu w taki sposób: łyżka masła, kapusta, jabłka, wieprzowina lub inne mięso i znów masło, kapusta, jabłka itd. ciągle w tym porządku.

Tak ułożone zalewa się dobrym rosołem i zakrywszy dusić co najmniej 2 godziny, potrząsając często, żeby się nie przypaliło.

Kiedy bigos już prawie gotowy, zaprawić go łyżką masła z łyżką mąki, wymieszać dobrze. Trochę go jeszcze wysadzić i wydać na stół.

Na wydaniu można włożyć na wierzch trochę kiełbasy gotowanej i krajanej w plasterki. Bigos taki podaje się na śniadanie albo na obiad przed rosołem i może być odgrzewany, a wtedy nawet zyskuje na smaku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin