ROSZPONKA Z FILETEM WIEPRZOWYM.doc

(26 KB) Pobierz
ROSZPONKA Z FILETEM WIEPRZOWYM

                  ROSZPONKA Z FILETEM WIEPRZOWYM     

 

 

 

                                 25 dag roszponki

                                 30 dag polędwicy wieprzowej

                                   5 dag przerośniętego wędzonego boczku

                                   1 łyżeczka oleju

                              po 2 szczypty soli i świeżo zmielonego pieprzu

                                   2 łyżki octu balsarnico

                                   1 łyżeczka musztardy

                                   6 łyżek oliwy orzechowej

 

 

Usunąć nasady korzonków i zepsute liście roszponki; dokładnie umyć i osuszyć,  Z polędwicy zdjąć błony. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim chrupiące skwareczki z boczku. Skwarki przełożyć na bibułę kuchenna, żeby ociekły z tłuszczu.

Filet wieprzowy smażyć z każdej strony na tłuszczu pozostałym na patelni przez ok, 10 minut. Posypać mięso szczyptą soli i pieprzu, owinąć w folie aluminiową i odłożyć na bok,  Ocet wymieszać, mocno ubijając, z musztardą, olejem, szczyptą soli i pieprzu,

Roszponkę wymieszać z przygotowanym sosem, następnie rozłożyć na 4 talerzach,  Mięso pokroić w ukośne plasterki i ułożyć obok sałaty; pokropić niewielką ilością, sosu. Sałatkę posypać skwarkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin