Pieczarki po francusku
Francuzi uwielbiają pieczarki - oto jedna z najprostszych metod ich przygotowania: z patelni z ziołami
czas:
10 minut
liczba porcji:
4
składniki:
40 g masła500 g małych pieczarek2 łyżki drobno posiekanej dymki2 łyżki posiekanego szczypiorku2 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki posiekanych igiełek rozmarynu1/4 szklanki białego wytrawnego winasól, pieprz
przyrządzanie:
Pieczarki dokładnie umyć i osuszyć. Na duże patelni rozgrzać masło, nieco je zrumienić, wrzucić dymkę i pieczarki. Smażyć 2 -3 minuty na dużym ogniu. Następnie wlać wino, zmniejszyć ogień i smażyć kolejne 5 minut, często mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekane zioła i natychmiast podawać z białym pieczywem.
tatanka.com