Gnocchi z kiełbaskami i sałatka na ciepło.docx

(338 KB) Pobierz

Gnocchi z kiełbaskami i sałatka na ciepło

 

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 39)

 

trudność: łatwe

 

 

składniki i przygotowanie:

Składniki:

 

sos do gnocchi:

4 pikantne surowe kiełbaski wieprzowe

2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

2 gałązki świeżego rozmarynu

125 ml chianti

200 g brokułów gałązkowych

700 g włoskiej passaty pomidorowej

400 g gotowych ziemniaczanych gnocchi

2 łyżki chudego naturalnego jogurtu

 

sałatka:

2 plasterki wędzonego boczku

oliwa

40 g blanszowanych orzechów laskowych

1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu

200 g fasolki szparagowej

300 g mieszanej zieleniny (jarmuż, boćwina, ciemne liście włoskiej kapusty, młoda kapusta)

1½ łyżki oliwy extra vergine

1½ łyżki octu sherry

 

Przygotowanie:

 

Wyjmij mięso z kiełbasek, podziel je palcami na kawałki i włóż do głębokiej żeliwnej patelni. Dodaj nasiona kopru włoskiego i listki rozmarynu (skórki od kiełbasy wyrzuć). Rozdrobnij mięso, regularnie mieszając. Pokrój boczek na cienkie paski i podsmaż na małej patelni na łyżeczce oliwy razem z orzechami laskowymi, aż się zrumienią. Dolej syrop klonowy albo miód i zdejmij patelnię z ognia.

 

Ułóż równo strączki fasolki szparagowej i odkrój szypułki, następnie wrzuć do dużego garnka, zalej wrzątkiem, posól i przykryj pokrywką. Gotuj 4 minuty i dodaj zieleninę, rwąc większe liście na kawałki. Wlej wino na patelnię z kiełbaskami i zredukuj. Po dwóch minutach przełóż zieleninę łyżką cedzakową do durszlaka, żeby odcedzić wodę, pozostawiając wywar w garnku na ogniu. Dodaj kwiaty brokułów do patelni z mięsem, posiekaj łodyżki i również je dodaj. Zalej wszystko passatą.

 

Włóż gnocchi do garnka z wrzątkiem po warzywach i przykryj pokrywką. Zmieszaj w misce oliwę extra vergine z octem sherry, szczyptą soli i pieprzu, dołóż osączoną zieleninę, wymieszaj i posyp orzechami i chrupiącym boczkiem. Gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię wody odsącz je i dodaj do sosu. Dopraw do smaku i podaj z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego.

 

© Jamie Oliver

 

 

Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/gnocchi-z-kielbaskami-i-salatka-na-cieplo_8717.html#ixzz2Sp5AV9pA

Zgłoś jeśli naruszono regulamin