TORT SZWARCWALDZKI
Ciasto:
9dkg masła
6 jajek
14 dkg polewy czekoladowej
9 łyżek cukru
8 łyżek mąki
Masa:
75dkg wiśni bez pestek
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej 6 łyżek konfitur z wiśni
2 łyżki wiśniówki
3 pojemniki śmietany kremówki
20 dkg wiórków z czekolady
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. W małym rondlu roztopić masło. Białka oddzielić od żółtek. Polewę czekoladowa grubo pokroić przełożyć do metalowej miski i roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę, Dodać mąkę, letnie masło i płynna polewę. Białka ubić na sztywna pianę dodać do ciasta. Przełożyć do tortownicy i piec około 35 min. Wiśnie (trochę odłożyć do dekoracji) włożyć do rondla dodać cukier i cynamon i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w łyżce zimnej wody i dodać do wiśni, doprowadzić do wrzenia. Biszkopt przekroić na 4 placki. Pierwszy posmarować konfiturą wymieszaną z wiśniówką, drugi placek przykryć konfiturą, trzeci ubita śmietaną z cukrem. Na wierzchu ozdobić śmietaną, wiśniami i wiórkami czekoladowymi.
Gryzmek