TORT SZWARCWALDZKI.rtf

(25 KB) Pobierz
TORT SZWARCWALDZKI

TORT SZWARCWALDZKI

Ciasto:

9dkg masła

6 jajek

14 dkg polewy czekoladowej

9 łyżek cukru

8 łyżek mąki

Masa:

75dkg wiśni bez pestek

4 łyżki cukru

2 łyżeczki cynamonu

                                       2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
                                       6 łyżek konfitur z wiśni

2                   łyżki wiśniówki

3 pojemniki śmietany kremówki

20 dkg wiórków z czekolady

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. W małym rondlu roztopić masło. Białka oddzielić od żółtek. Polewę czekoladowa grubo pokroić przełożyć do metalowej miski i roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę, Dodać mąkę, letnie masło i płynna polewę. Białka ubić na sztywna pianę dodać do ciasta. Przełożyć do tortownicy i piec około 35 min.   Wiśnie (trochę odłożyć do dekoracji) włożyć do rondla dodać cukier i cynamon i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w łyżce zimnej wody i dodać do wiśni, doprowadzić do wrzenia. Biszkopt przekroić na 4 placki. Pierwszy posmarować konfiturą wymieszaną z wiśniówką, drugi placek przykryć konfiturą, trzeci ubita śmietaną z cukrem. Na wierzchu ozdobić śmietaną, wiśniami i wiórkami czekoladowymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin