TORT ANANASOWY.
Biszkopt:
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru kryształu
2 szklanki mąki tortowej
Masa:
2 galaretki cytrynowe
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 puszka ananasów
1 kostka masła
1 szklanka wody
Oddzielamy żółtka od białek. W wysokim naczyniu ubijamy białka na puszystą pianę. Następnie po trochu dosypujemy cukier. Gdy piana jest już należycie ubita, przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto jest gotowe smarujemy prostokątną blachę masłem, ale tylko samo dno! Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 30-45 minut. Biszkopt ma być rumiany. Po wyjęciu z piekarnika nie wolno wyjmować go od razu, gdyż może opaść.
Do średniej wielkości garnka wlewamy szklankę soku ananasowego z puszki i dopełniamy drugą szklanką, tyle że wody, i gotujemy.
Gdy woda zacznie delikatnie wrzeć wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Gdy trochę się podgotują wlewamy budyń rozpuszczony w 1/2 szklanki wody i dalej mieszamy.
Wyłączamy ogień i wrzucamy kostkę masła Mieszamy aż do rozpuszczenia. Ananasy kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy do masy.
Biszkopt kroimy na pół i przekładamy masą ananasową.
Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Gryzmek