TORT ANANASOWY(1).doc

(26 KB) Pobierz
TORT ANANASOWY

 

 

 

                             TORT ANANASOWY.

 

 

Biszkopt:

8 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru kryształu

2 szklanki mąki tortowej

 

Masa:

                               2 galaretki cytrynowe

                               1 budyń śmietankowy lub waniliowy

1 puszka ananasów

                               1 kostka masła

                               1 szklanka wody

 

 

 

Oddzielamy żółtka od białek. W wysokim naczyniu ubijamy białka na puszystą pianę. Następnie po trochu dosypujemy cukier. Gdy piana jest już należycie ubita, przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto jest gotowe smarujemy prostokątną blachę masłem, ale tylko samo dno! Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 30-45 minut. Biszkopt ma być rumiany. Po wyjęciu z piekarnika nie wolno wyjmować go od razu, gdyż może opaść.

Do średniej wielkości garnka wlewamy szklankę soku ananasowego z puszki i dopełniamy drugą szklanką, tyle że wody, i gotujemy.

Gdy woda zacznie delikatnie wrzeć wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Gdy trochę się podgotują wlewamy budyń rozpuszczony w 1/2 szklanki wody i dalej mieszamy.

Wyłączamy ogień i wrzucamy kostkę masła Mieszamy aż do rozpuszczenia. Ananasy kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy do masy.

Biszkopt kroimy na pół i przekładamy masą ananasową.

Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin