PTYSIE II
10 dkg masła
15 dkg maki
3 jajka
1 szkl wody
1 łyżeczka proszku10 dkg cukru
9 łyżek ajerkoniaku
2 szkl śmietany kremówki.
Do garnka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli. Zagotować to cały czas mieszając, wsypać mąkę- mieszając. Gotować tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Przełożyć do miski, lekko ostudzić. Zmiksować wbijając jajka, proszek do pieczenia. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na papier do pieczenia obwarzanki do 15 cm. Piec około 20 min w tem 200 st. Gotowe obwarzanki wystudzić, przekroić na pół.
Cukier puder wymieszać z 3 łyżkami ajerkoniaku, śmietanę ubić z reszta ajerkoniaku. Krem nałożyć na dolne połówki ciastek, przykryć druga połówka i posypać cukrem pudrem.
Gryzmek