PLACEK Z WIŚNIAMI.
1 margaryna
½ szklanki cukru( trochę więcej)
3/4 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
4 jajka
szczypta soli
25 dag świeżych wiśni
cukier puder do posypania
Masło stopić i ostudzić. Dodać cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i utrzeć na gładką masę. Dodać wydrylowane wiśnie i delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni C (na złoty kolor). Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
PIWOSZ
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki piwa 1 i 1/2 kostki margaryny olejek waniliowy Krem:
1 szklanką mleka 1 szklanka cukru
po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej 1 kostka margaryny olejek rumowy
Przepis na ciasto: Margarynę utrzeć na tarce, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać piwo, olejek waniliowy i wyrobić ciasto. Włożyć ciasto na 1 godzinę do zamrażalnika. Wyjąć, podzielić na 3 części. Upiec oddzielnie każdy placek.
Przepis na krem: Z mleka, cukru, obu mąk i olejku rumowego ugotować budyń. Gdy wystygnie dodać margarynę. Utrzeć. Przełożyć ciasto. Można polać polewą.
Gryzmek