PĄCZKI LWOWSKIE
½ kg maki pszennej
½ masła
10 żółtek
5 dag drożdży
¾ łyżki miodu
1 szkl śmietany kremówki
30 dag czekolady
1 szkl likieru pomarańczowego
tłuszcz do smażenia
Masło utrzeć z drożdżami, miodem i solą. Dodać przesiana mąkę, wyrobić ciasto. Ubić śmietankę na sztywno, dodać do ciasta i ponownie wyrobić. Przykryć ciasto i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie powtórnie je wyrobić. Formować kule układać na stolnicy oproszonej mąką i zostawić do wyrośnięcia.
W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz i wkładać paczki zarumienić i wyjmować na bibułę do osaczenia.
Likier wlać do rondla, dodać połamaną czekoladę. Mieszając rozpuścić. Polewać gotowe paczki.
Gryzmek