PĄCZKI LWOWSKIE.doc

(27 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                          PĄCZKI LWOWSKIE

 

 

                             ½ kg maki pszennej

                            ½  masła

                          10 żółtek

                           5 dag drożdży

                         ¾  łyżki miodu

                           1 szkl śmietany kremówki

                        30 dag czekolady

                          1 szkl likieru pomarańczowego

                             tłuszcz do smażenia

 

Masło utrzeć z drożdżami, miodem i solą. Dodać przesiana mąkę, wyrobić ciasto. Ubić śmietankę na sztywno, dodać do ciasta i ponownie wyrobić. Przykryć ciasto i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie powtórnie je wyrobić. Formować kule układać na stolnicy oproszonej mąką i zostawić do wyrośnięcia.

W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz i wkładać paczki zarumienić i wyjmować na bibułę do osaczenia.

Likier wlać do rondla, dodać połamaną czekoladę. Mieszając rozpuścić. Polewać gotowe paczki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin