ANANASOWA PROSTOTA.doc

(25 KB) Pobierz
ANANASOWA PROSTOTA

                       

 

 

 

 

                           ANANASOWA PROSTOTA

 

                                  2 jajka,

1 szklanka mąki,

                           3/4 szklanki cukru,

                           1/3 kostki masła,

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

                            ½ puszki ananasa,

  cukier,

  cynamon,

                          ¼ szklanki mleka
 

 

Do miski wsypać mąkę i cukier, wbić 2 jajka, dodać mleko i miksować. Dolać ok. 1/3 soku z puszki ananasa. Dosypać proszek oraz dodać "podtopione" masło (ważne, żeby było miękkie i się dobrze miksowało). Następnie dodać pokrojone na kawałki 4-5 plasterków ananasa. Ciasto wylać na formę (posmarowaną masłem) i włożyć do rozgrzanego piekarnika - ok. 200 stopni. Czubatą łyżeczkę cynamonu wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru. Po około 30 min pieczenia ciasta posypać je od góry uzyskaną cynamonową mieszanką i dalej piec aż cukier się rozpuści (uważajcie, żeby go nie zapalić!).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin