ANANASOWA PROSTOTA
2 jajka,
1 szklanka mąki,
3/4 szklanki cukru,
1/3 kostki masła,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
½ puszki ananasa,
cukier,
cynamon,
¼ szklanki mleka
Do miski wsypać mąkę i cukier, wbić 2 jajka, dodać mleko i miksować. Dolać ok. 1/3 soku z puszki ananasa. Dosypać proszek oraz dodać "podtopione" masło (ważne, żeby było miękkie i się dobrze miksowało). Następnie dodać pokrojone na kawałki 4-5 plasterków ananasa. Ciasto wylać na formę (posmarowaną masłem) i włożyć do rozgrzanego piekarnika - ok. 200 stopni. Czubatą łyżeczkę cynamonu wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru. Po około 30 min pieczenia ciasta posypać je od góry uzyskaną cynamonową mieszanką i dalej piec aż cukier się rozpuści (uważajcie, żeby go nie zapalić!).
Gryzmek