AMBASADOR Z WINEM.doc

(27 KB) Pobierz
AMBASADOR Z WINEM

 

 

                        AMBASADOR Z WINEM.

 

 

  Ciasto:

250 dag margaryny (kostka)

8 łyżek czerwonego półwytrawnego wina

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżeczki kakao

4 jajka

1,5 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

                       

  Polewa czekoladowa:

125 dag margaryny (pół kostki)

2-3 łyżki wody

3 łyżki kakao

0,5 szklanki cukru.

 

100 g siekanych orzechów włoskich

tłuszcz do posmarowania foremki.

 

 

Ciasto:

Margarynę, wino, cukier, kakao i cukier waniliowy zagotować. Po ostygnięciu dodać żółtka i dobrze wymieszać. Odlać 3/4 szklanki ciasta. Do reszty ciasta dodać mąkę, proszek do pieczenia i na końcu ubite białka. Formę o średnicy 24 cm (z kominkiem) posmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Piec około 40-45 minut w temp. 200 st. C. Po upieczeniu gorący placek polać polewą i posypać pokrojonymi na małe kawałeczki orzechami. Przygotowanie polewy: Wszystkie składniki zagotować. Polewa przygotowana wg przepisu wystarcza na dwa ciasta, więc lepiej zrobić ją z połowy składników, aby nie zmarnowało się za wiele produktów, chyba ze ktoś lubi ciasta z dużą ilością polewy.

 

 

Przed dodaniem białek nie zniechęcajcie się tym, że ciasto ciężko się miesza. Po ich dodaniu ciasto ładnie będzie się przelewało do formy. Można również użyć innej formy, niż napisałam, ale moim zdaniem najlepiej ono wygląda po upieczeniu w tej z kominkiem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin