Chrupiące żeberka w imbirze
Składniki:
1 kg żeberek cielęcych
łyżeczka imbiru
sok z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)
łyżka oleju do smażenia
Jarzynka do mięs WINIARY
pieprz
Mięso opłucz, osusz i pokrój na równe porcje. Każdy kawałek oprósz imbirem, Jarzynką i pieprzem. Skrop sosem sojowym i sokiem z cytryny, po czym odstaw na 30 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż żeberka, zrumień je ze wszystkich stron. Wlej bulion, zmniejsz ogień. Żeberka duś pod przykryciem 30 minut, potem odlej sos i jeszcze raz obsmaż żeberka, by były chrupiące.
Żeberka cielęce są też doskonałe duszone z cebulą: 60 dag pokrojonych żeberek oprósz mąką i obsmaż na oleju. Wlej 2 szklanki bulionu i duś 30 minut. Dodaj pokrojoną, obsmażoną cebulę i duś, aż mięso będzie miękkie.
tatanka.com