Sos rozmarynowy.doc

(19 KB) Pobierz
Sos rozmarynowy

Sos rozmarynowy.

 

4/5 szklanki śmietanki, 150 ml rosołu instant, 1-2 żółtka, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 100 ml białego wina wytrawnego, 1 łyżka soku ze świeżej cytryny, 2 łyżki rozmarynu (może być suszony), sól, pieprz.

 

Śmietankę zagotować, dodać 100 ml rosołu i jeszcze gotować 5-10 min na wolnym ogniu, uważając, aby nie przypalić. W osobnym garnku przygotować białą zasmażkę z masła i mąki, a następnie wlać ją do śmietanki gotującej się z bulionem, dokładnie rozprowadzić. Zagotować, po czym doprawić solą i pieprzem. Po odstawieniu z ognia do sosu dodać żółtko. Białe wino zagotować z 50 ml rosołu, a następnie dodać do przygotowanego sosu i jeszcze raz zagotować dodając pod koniec gotowania sok z cytryny i rozmaryn.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin