Krokiety ze śliwek suszonych.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

50 dkg śliwek suszonych,

5 dkg bułki czerstwej,

10 dkg migdałów,

skórka cytrynowa do smaku,

7 dkg bułki tartej,

5 dkg cukru pudru,

200 ml mleka,

tłuszcz do smażenia,

4 dkg cukru pudru do posypania.

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Śliwki umyć, namoczyć i ugotować. Przetrzeć, odparować, wodę. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce razem ze skórką cytrynową, wymieszać ze śliwkami, bułką, cukrem i jajami. Formować krokiety, panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin