Składniki:
50 dkg śliwek suszonych,
5 dkg bułki czerstwej,
10 dkg migdałów,
skórka cytrynowa do smaku,
7 dkg bułki tartej,
5 dkg cukru pudru,
200 ml mleka,
tłuszcz do smażenia,
4 dkg cukru pudru do posypania.
Sposób przyrządzenia:
Śliwki umyć, namoczyć i ugotować. Przetrzeć, odparować, wodę. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce razem ze skórką cytrynową, wymieszać ze śliwkami, bułką, cukrem i jajami. Formować krokiety, panierować w rozmąconych jajach i bułce tartej, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
tatanka.com