Na pierwszy rzut oka takie kotlety przypominają kotlety mielone. Ale pozory szybko zostają rozwiane po spróbowaniu tych nieziemsko ciekawych w smaku kotletów.
Składniki potrzebne do przygotowania kotletów pieczarkowych:
· 300 gram pieczarek
· 1 duża cebula
· 2-3 jajka
· bułka tarta
· olej
· świeży koperek lub natka pietruszki
· pieprz, sól, bazylia
Przygotowanie kotletów z pieczarek:
Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce na największych oczkach. Podsmażamy na łyżce oleju aż pieczarki zrobią się miękkie. Następnie przekładamy je do miski, wbijamy jajka, dodajemy koperek (pietruszkę) i trochę bułki tartej. Mieszamy i ew. dodajemy jeszcze trochę bułki - tak by z masy dało się łatwo formować kotleciki.Uformowane kotleciki obtaczamy w jajku i bułce tartej, następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisto-brązowy kolor. Smacznego :)
tatanka.com