krokiety z kapustą i grzybami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki              

ciasto:

1/2 kg mąki

1 szkl. mleka

2 jajka

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

 

farsz:

60 dag kapusty kisz.

40 dag pieczarek

2 cebule

4 łyżki maggi

4 łyżki oleju

sól

pieprz

 

panierka:

2 jajka

bułka tarta                 Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i szczypt? soli, stopniowo dodawać m?kę. Ciasto rozrzedzić wod? do konstystencji gęstej śmietany i odstawić na 30 minut. Usmażyć naleśniki. (ja smażę cienkie, na patelnię wlewam niepełną nabierkę średnej wielkości)

 

Kapustę pokroić i podgotować na średnim ogniu w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na 2 łyżkach oleju na jasnozłoty kolor, przełożyć na talerzyk. Na pozostałych 2 łyżkach oleju smażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Pod koniec smażenia (po wyparowaniu wody, gdy zaczną przywierać) dodać maggi, wymieszać, dodać cebulę, kapustę, posolić, popieprzyć, wymieszać i smażyć jakieś 10-15 minut mieszając.

 

Na naleśnik nakładać czubat? łyżkę farszu i zawijać krokiety (można również składać w kopertę, ja najczę?ciej składam na dwa i wychodzi trójkąt). Moczyć w jajku i bułce i smażyć (jak kotlety). Można smażyć na maśle lub na oleju.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin