podstawowy słowniczek sushi.rtf

(2 KB) Pobierz

Chirashi-sushi

najprostsza forma sushi - ryż z dodatkami (można je położyć na wierzchu lub wymieszać z ryżem) Futomaki

grubsza wersja hosomaki

Gari

marynowany imbir

Hosomaki

cienkie rolowane sushi (ryż, plaster nori na wierzchu i dodatki)

Maki-sushi

kawałki ryb, owoców morza i warzyw zawinięte w warstwę ryżu i nori

Mirin

słodkie wino ryżowe używane jako przyprawa

Miso shiru

zupa sojowa z kostkami tofu i wodorostami

Nigiri-sushi

ręcznie formowane porcje ryżu i ryby (albo innych owoców morza i dodatków)

Nori

suszone i prażone morskie wodorosty

Ocet ryżowy

służy do przyprawiania ryżu, ma działanie bakteriobójcze

Omlet sushi (tamago)

wielowarstwowy omlet z jaj przyprawionych bulionem rybnym, sosem sojowym, winem mirin

Pałeczki (saibashi)

długie, często metalowe, służą do przygotowywania potraw, krótkie zaś do jedzenia

Sake

popularny w Japonii napój alkoholowy produkowany z ryżu, podawany przed zjedzeniem sushi, podaje się je ciepłe

Sashimi

("surowa ryba") plastry świeżej, surowej ryby

Sos sojowy (shoyu)

naturalny produkt fermentacji, niezbędny do przygotowywania wielu potraw

Sushi

potrawa z przyprawionego octem ryżu i ryb, owoców morza, warzyw i innych, często lokalnych specjałów

Temaki-sushi

rożki z nori z nadzieniem z ryżu i dodatków

Tofu

"ser sojowy", używany bywa m.in. zamiast ryżu do robienia sushi, składnik zupy miso

Unagi

węgorz słodkowodny, podawany na ciepło

Ura makisushi

rolowane sushi z warstwą ryżu na wierzchu

Wasabi (sabi)

ostry zielony chrzan japoński, podawany w formie pasty

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin