TORT Z ORZECHÓW WŁOSKICH
Ciasto:
25 dag zmielonych orzechów włoskich,
25 dag cukru pudru,
8 jajek,
sok z jednej cytryny,
3 łyżki mąki krupczatki.
Masa śmietankowa:
½ l śmietany 30%,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny,
1/3 szklanki wody.
Poncz:
100 ml wody,
100 ml rumu,
4 łyżeczki cukru.
Do ozdobienia:
5 dag posiekanych orzechów włoskich,
Konfitura z wiśni lub dżem wysokosłodzony.
Wodę, rum i cukier wymieszać aż do rozpuszczenia się cukru.
Masa:
Ubić schłodzoną śmietanę, dodać do niej 3 łyżki cukru pudru i rozpuszczoną żelatynę (żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wody).
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.
Dodać sok z cytryny, mąkę i zmielone orzechy, następnie wymieszać.
Ubić pianę z białek, wyłożyć na wcześniej przyrządzoną masę i wymieszać.
Wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w 170 stopniach około 45 minut. Po wystygnięciu, ciasto przekroić na dwa równe placki.
Nasączyć jeden placek ponczem i wyłożyć wiśnie lub dżem wysoko słodzony, przełożyć połową masy śmietankowej.
Położyć drugi placek i nasączyć resztą ponczu. Pozostałą masą posmarować wierzch i boki. Udekorować siekanymi orzechami.
Gryzmek