TARTA JOGURTOWO - CYTRYNOAWA
Ciasto:
25 dag mąki,
10 dag masła,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 żółtko,
szczypta soli,
5 dag cukru.
Masa:
skórka starta z 1 cytryny,
½ pełnotłustego jogurtu (bałkański),
3 łyżki soku z cytryny,
400 ml śmietany kremówki,
6 łyżek soku ananasowego,
8 krążków ananasa z puszki,
10 dag cukru,
20 dag żelatyny.
Mąkę zagniatamy z masłem, żółtkiem, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut, po czym wstawiamy je do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Po wyjęciu ciasta z lodówki odczekujemy 10 minut, a następnie wałkujemy. Formę (28 cm) smarujemy odrobiną masła i wykładamy ją ciastem. Nakłuwamy w wielu miejscach spód ciasta widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Mieszamy jogurt z cukrem, skórką i sokiem cytrynowym.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Sok z ananasa podgrzewamy, rozpuszczamy w nim żelatynę, po czym powoli, już po zdjęciu z ognia, dodajemy jogurt. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Do zastygającego kremu jogurtowego dodajemy bitą śmietanę.
Kruchy spód smarujemy masą i wstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zastygła. Przed podaniem dekorujemy kawałkami ananasa.
Gryzmek