TARTA JOGURTOWO.doc

(27 KB) Pobierz
TARTA JOGURTOWO - CYTRYNOAWA

 

                    TARTA JOGURTOWO - CYTRYNOAWA

 

                                 Ciasto:

                                          25 dag mąki,

                                          10 dag masła,

                                            1 łyżka cukru waniliowego,

                                            1 żółtko,

                                               szczypta soli,

                                            5 dag cukru.

 

                                 Masa:

                                        skórka starta z 1 cytryny,

                                    ½ pełnotłustego jogurtu (bałkański),

                                     3 łyżki soku z cytryny,

                                 400 ml śmietany kremówki,

                                     6 łyżek soku ananasowego,

                                     8 krążków ananasa z puszki,

                                   10 dag cukru,

                                   20 dag żelatyny.

 

 

Mąkę zagniatamy z masłem, żółtkiem, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut, po czym wstawiamy je do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Po wyjęciu ciasta z lodówki odczekujemy 10 minut, a następnie wałkujemy. Formę (28 cm) smarujemy odrobiną masła i wykładamy ją ciastem. Nakłuwamy w wielu miejscach spód ciasta widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Mieszamy jogurt z cukrem, skórką i sokiem cytrynowym.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Sok z ananasa podgrzewamy, rozpuszczamy w nim żelatynę, po czym powoli, już po zdjęciu z ognia, dodajemy jogurt. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Do zastygającego kremu jogurtowego dodajemy bitą śmietanę.

Kruchy spód smarujemy masą i wstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zastygła. Przed podaniem dekorujemy kawałkami ananasa.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin