PLACEK KRUCHY Z JAGODAMI.doc

(29 KB) Pobierz
PLACEK KRUCHY Z JAGODAMI

 

 

                        PLACEK KRUCHY Z JAGODAMI

 

                          

                         Ciasto na tortownice 23 cm:

                                    15 dkg masła,

                                      1 jajko,

                                   30 dkg mąki,

                                     1 łyżka zimnej wody,

                                        szczypta soli.

 

                     Jagodowe wypełnienie:

                                 40 dkg jagód,

                                   5 dkg cukru.

 

                       Bita śmietana:

                                 1 opak. (250 ml) śmietanki 30%,

                                 2 łyżki cukru pudru.

 

    Ciasto:

Z mąki formujemy stożek z dużym dołkiem pośrodku. Nasypujemy szczyptę soli. Na brzegach kładziemy rozdrobnione masło. Do dołka utworzonego pośrodku wlewamy rozbite jajko i zimną wodę.

Jak najszybciej zarabiamy dłońmi ciasto. Wkładamy do lodówki na 40 min.

Po tym czasie posypujemy blat mąką. Wyjęte z lodówki ciasto zarabiamy jeszcze raz, aby wszystkie grudki masła połączyły się dobrze z resztą składników. Następnie wałkujemy na grubość ok. 4 mm. Układamy placek w formie i dokładnie dopasowywujemy, zostawiając dość wysoki rant. Miejsca, które się poprzerywały zalepiamy starannie. W kilku miejscach nakłuwamy widelcem dno. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C.

 

Na ciasto nakładamy ocukrzone jagody. Tak przygotowane ciasto pieczemy 30 min. Po wyjęciu czekamy, aż całkiem ostygnie. Delikatnie przekładamy na talerz i dekorujemy bitą śmietaną. Przechowujemy do momentu podania w lodówce.

 

     Jagodowe wypełnienie:

Jagody płuczemy i wyrzucamy wszelkie zanieczyszczenia. Mieszamy je starannie z cukrem i wykładamy na przygotowany placek.

 

 

 

 

 

 

 

    Bita śmietana:

Śmietankę (słodką) i miskę, w której będziemy ją ubijać schładzamy w lodówce co najmniej 1 godz. Można dłużej.

Ubijamy ją mikserem na średnich obrotach. Po 2-3 min. dodajemy cukier puder. Przestajemy ją ubijać, gdy widzimy, że "stoi". Zbyt długie ubijanie może spowodować, że śmietana stanie się częściowo "maślana". Podczas tego zajęcia pilnie obserwujemy zmiany w wyglądzie i konsystencji produktu. Jeśli jest sztywna, nie ulepszamy jej konsystencji dalej.

 

Najlepiej pokroić ciasto bezpośrednio przed jego wydawaniem, gdyż pełne jest soku jagodowego, który będzie spływał i uciekał z ciasta. Najsmaczniejsze wydaje się po 2-3 godz. od przygotowania.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin