INDONEZYJSKIE CIASTO Z CYNAMONEM
Ciasto:
30 dag mąki,
15 dag masła,
10 dag cukru,
szczypta soli.
Nadzienie:
3 jajka,
15 dag cukru,
½ szklanki śmietany (22%),
½ szklanki pełnego mleka,
szczypta soli,
4 utarte sucharki,
3 łyżki tartej skórki z cytryny,
20 dag zmielonych migdałów,
2 łyżeczki cynamonu,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru pudru.
1 kg suchego grochu i pergamin.
Mąkę na ciasto wysypujemy na stolnicę, poza jedną łyżeczką, którą odkładamy na później. Dodajemy pokrojone masło, cukier, sól i całość porządnie zagniatamy. Jak każde kruche ciasto, także i to musi znaleźć się przynajmniej na godzinę w lodówce.
Po godzinie stolnicę posypujemy odłożoną wcześniej łyżeczką mąki i wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 cm tak, aby wypełnić nim formę o średnicy 26 cm. Ciasto delikatnie układamy w formie, mocno dociskamy brzegi i nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy pergamin i wsypujemy groch, dzięki któremu ciasto dobrze się upiecze.
Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, na 10 minut.
Tymczasem jajka ubijamy z cukrem i tak powstały krem jajeczny ucieramy najpierw ze śmietaną, mlekiem, solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia, po czym ostrożnie mieszamy ze skórką cytrynową, zmielonymi migdałami i drobno pokruszonymi sucharkami.
Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy upieczony spód z kruchego ciasta, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu, studzimy ciasto, a następnie obsypujemy je lekko cukrem pudrem.
Gryzmek