CIASTO WISNIOWE.doc

(25 KB) Pobierz
CIASTO WISNIOWE

 

 

                                CIASTO WISNIOWE

 

 

                             1 kg wydrylowanych wiśni

                             4 łyżeczki cukru waniliowego

                             3 jajka

                             2 łyżeczki proszku do pieczenia

                         100 ml mleka

                          1/3 aromatu cytrynowego

                           20 dag mąki

                           15 dag masła lub margaryny

                           15 dag cukru pudru

                                tłuszcz do wysmarowania formy

 

Formę (średnica 24 centymetry) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Z jaj oddzielić żółtka od białek. Masło lub margarynę rozetrzeć na jednolitą masę i stopniowo dodawać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i aromat cytrynowy. Do ciasta dodać przesianą mąkę, mleko i całość mieszać.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin