ZUPA CHILI
30 dag mięsa wołowego,
15 dag wędzonego boczku,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka pomidorów w zalewie,
3 strąki papryki (zielona, żółta, czerwona),
1 strąk papryki chili,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
szczypta chili w proszku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól, oregano.
Mięso wołowe, boczek i cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować aż mięso będzie miękkie.
Dodać pomidory wraz z zalewą, pokrojoną paprykę, odsączoną fasolę, zmiażdżony czosnek i gotować jeszcze 10 min.
Doprawić solą, chili w proszku, oregano. Danie powinno mieć gęstą konsystencję. Podawać z grzankami
Gryzmek