ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z FETĄ.doc

(27 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

             

                           ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z FETĄ

 

                                    5 dużych, ziemniaków,

                                    1 opakowanie fety,

                                    1 duży por,

                                  30 dag chudego wędzonego boczku,

                                    1 pęczek szczypiorku,

                                  ½ litra jogurtu, najlepiej bałkańskiego,

                                    3 ząbki czosnku,

                                       sól i pieprz.

 

Najpierw trzeba zrobić sos, żeby zdążył się przegryźć. Posiekany lub przeciśnięty czosnek wymieszać z jogurtem. Dodać pokrojony szczypiorek, odrobinę soli i pieprz. Odstawić do lodówki.

 

Ziemniaki umyć. Nie obierać. Wrzucić do garnka z wrzątkiem na 15 minut. Nie solić. Wyjąć ziemniaki i odczekać, żeby trochę wystygły.

 

W tym czasie przygotowujemy masę. Pora umyć, pokroić na duże kawałki i wrzucić do garnka z wrzątkiem na dwie minuty. Odcedzić i wrzucić do miski.

 

Pokroić boczek w kostkę i usmażyć tak, aby ładnie się zarumienił. Dorzucić go do miski z porem. Dodać fetę.

 

Delikatnie przekroić każdy z ziemniaków na pół. Łyżką wydłubać 3/4 wnętrza ziemniaków nie naruszając skórki. Połowę wydłubanych fragmentów ziemniaków wymieszać z resztą farszu. Przygotowane łódeczki z ziemniaków, wypełnić farszem i włożyć do piekarnika ustawionego na 180 stopni na 30 minut.

 

Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na półmisek i polać schłodzonym sosem. Potrawa nie wymaga żadnych dodatków.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin