ROLADKI CIELECE Z SEREM
8 plastrów cielęciny,
8 cienkich plasterków surowego wędzonego boczku,
25 dag ostrego żółtego sera,
½ szklanki śmietany,
4 łyżki oleju,
1 cytryna,
4 łyżki siekanej natki pietruszki,
suszone oregano,
pieprz i sól.
Mięso rozbić lekko tłuczkiem, natrzeć przyprawami i na każdym kotlecie ułożyć po 2 - 3 plasterki żółtego sera i plasterek boczku.
Zwinąć całość ciasno i związać nitką.
Usmażyć na rozgrzanym oleju, a gdy mięso się zarumieni doprawić sokiem z cytryny i wlać śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami ciepłej wody. Dusić około 20 minut, od czasu do czasu obracając roladki.
Najlepiej smakują z ziemniakami i gotowaną brukselką, którą, dla lepszego efektu, po ugotowaniu podsmażamy na odrobinie masła z bułką tartą.
Gryzmek