ROLADKI CIELECE Z SEREM.doc

(26 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

                               ROLADKI CIELECE Z SEREM

 

 

                               8 plastrów cielęciny,

                               8 cienkich plasterków surowego wędzonego boczku,

                             25 dag ostrego żółtego sera,

                             ½ szklanki śmietany,

                               4 łyżki oleju,

                               1 cytryna,

                               4 łyżki siekanej natki pietruszki,

                                  suszone oregano,

                                  pieprz i sól.

 

 

Mięso rozbić lekko tłuczkiem, natrzeć przyprawami i na każdym kotlecie ułożyć po 2 - 3 plasterki żółtego sera i plasterek boczku.

Zwinąć całość ciasno i związać nitką.

 

Usmażyć na rozgrzanym oleju, a gdy mięso się zarumieni doprawić sokiem z cytryny i wlać śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami ciepłej wody. Dusić około 20 minut, od czasu do czasu obracając roladki.

 

Najlepiej smakują z ziemniakami i gotowaną brukselką, którą, dla lepszego efektu, po ugotowaniu podsmażamy na odrobinie masła z bułką tartą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin