NALEŚNIKOWA ZAPIEKANKA.doc

(29 KB) Pobierz
NALEŚNIKOWA ZAPIEKANKA

 

 

 

 

                            NALEŚNIKOWA ZAPIEKANKA

 

                                Ciasto:

                                        1 szklanka mąki pszennej,

                                        1 jajo,

                                        1 szklanka mleka,

                                       ½ szklanki wody,

                                        1 łyżka oleju,

                                           szczypta soli.

                               Nadzienie:

                                       2 czosnkowe serki twarożkowe (40 dag),

                                       2 łyżki śmietany 12%,

                                       1 pęczek szczypiorku,

                                          sól.

                                 Sos:

                                       2 łyżki masła,

                                       2 łyżki mąki pszennej,

                                       1 szklanka mleka,

                                       1 szklanka śmietany 12%,

                                      ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,

                                         sól i pieprz.

                                      1 łyżka masła do wysmarowania

                                         naczynia żaroodpornego,

                                      7 łyżek sera żółtego do posypania zapiekanki.

 

 

Aby przygotować ciasto naleśnikowe miksujemy mąkę z jajkiem oraz mlekiem i wodą. Na koniec wlewamy do ciasta olej, wsypujemy sól i jeszcze raz miksujemy. Ciasto powinno poczekać na smażenie15minut.

 

Zawartość oleju w cieście powoduje, że używamy odrobiny tłuszczu tylko do pierwszego naleśnika. Po usmażeniu wszystkich placków układamy je na talerzu i zawijamy w torbę plastikową.

Twarożki mieszamy ze śmietanką i posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku.  Naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w rulony.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy do niego ruloniki. W garnuszku rozgrzewamy masło na sos.

Kiedy się rozpuści, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy.

Zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy zimnym mlekiem, a następnie śmietanką na gładki jednolity sos.

Podgrzewamy go jeszcze doprawiając gałką muszkatołową, a kiedy się zagotuje także solą i pieprzem.

 

 

Zdejmujemy z ognia i polewamy sosem naleśniki w naczyniu żaroodpornym.

Całość posypujemy serem żółtym i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Na początku naczynie powinno być przykryte, ale po kilku minutach pokrywkę zdejmujemy, żeby ser ładnie się zapiekł.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy odrobiną szczypiorku i podajemy bez dodatków.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin