NALEŚNIKOWA ZAPIEKANKA
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej,
1 jajo,
1 szklanka mleka,
½ szklanki wody,
1 łyżka oleju,
szczypta soli.
Nadzienie:
2 czosnkowe serki twarożkowe (40 dag),
2 łyżki śmietany 12%,
1 pęczek szczypiorku,
sól.
Sos:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki pszennej,
1 szklanka śmietany 12%,
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
sól i pieprz.
1 łyżka masła do wysmarowania
naczynia żaroodpornego,
7 łyżek sera żółtego do posypania zapiekanki.
Aby przygotować ciasto naleśnikowe miksujemy mąkę z jajkiem oraz mlekiem i wodą. Na koniec wlewamy do ciasta olej, wsypujemy sól i jeszcze raz miksujemy. Ciasto powinno poczekać na smażenie15minut.
Zawartość oleju w cieście powoduje, że używamy odrobiny tłuszczu tylko do pierwszego naleśnika. Po usmażeniu wszystkich placków układamy je na talerzu i zawijamy w torbę plastikową.
Twarożki mieszamy ze śmietanką i posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku. Naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w rulony.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy do niego ruloniki. W garnuszku rozgrzewamy masło na sos.
Kiedy się rozpuści, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy.
Zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy zimnym mlekiem, a następnie śmietanką na gładki jednolity sos.
Podgrzewamy go jeszcze doprawiając gałką muszkatołową, a kiedy się zagotuje także solą i pieprzem.
Zdejmujemy z ognia i polewamy sosem naleśniki w naczyniu żaroodpornym.
Całość posypujemy serem żółtym i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Na początku naczynie powinno być przykryte, ale po kilku minutach pokrywkę zdejmujemy, żeby ser ładnie się zapiekł.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy odrobiną szczypiorku i podajemy bez dodatków.
Gryzmek