CIELĘCINA W PIECZARKACH.doc

(28 KB) Pobierz
CIELĘCINA W PIECZARKACH

 

                             CIELĘCINA W PIECZARKACH

 

                                      ½ kg pieczarek,

                                       4 łyżki masła,

                                      ¾ kg cielęciny (może być przednia),

                                       1 łyżka zwykłej mąki,

                                       1 cebula (niekoniecznie),

                                       1 op. śmietany

                                          sól, pieprz biały,

                                          zielona pietruszka,

                                       1 kieliszek białego wina,

                                           sok z cytryny.

 

Mięso pokroić drobno, na kawałki ok. 4 cm długości, 1 cm szerokości - choć nie są to nienaruszalne proporcje. Mają być po prostu dosyć drobne.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła; gdy patelnia jest gorąca wrzucamy mięso (przedtem opruszone mąką). Smażymy krótko przewracając na patelni. Usmażoną partię wrzucamy do garnka wraz z sosem, który powstał podczas smażenia. Smażymy następną. ( Z tych proporcji składników powinny wyjść 2 patelnie.)

Drobno pokrojoną cebulę smażymy na maśle, aż się zeszkli. Dopiero wówczas dodajemy pieczarki. Umyte i pokrojone w drobne plasterki. Smażymy tak, jak lubimy. Niektórzy zdejmą je z patelni po krótkim i ostrym obsmażeniu, inni będą je lekko przyduszać.

Mieszamy w garnku usmażone składniki. Dolewamy śmietanę i wino, dodajemy sól, pieprz. Zagotowujemy raz (3-4 min.) na ostrym ogniu i zestawiamy. Teraz możemy dodać nieco soku z cytryny lub dolać nieco więcej wina. Mąka dodana do smażenia powinna zagęścić całą potrawę w wystarczającym stopniu. Jeśli jednak całość jest zbyt wodnista, możemy dosypać jeszcze szczyptę.

Najlepiej zostawić cały garnek w spokoju co najmniej na 2-3 godz. Choć oczywiście możemy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Bezpośrednio przed wydaniem podgrzewamy bardzo krótko na ostrym ogniu. Tylko do pierwszych oznak, że wszystkie składniki się gotują. Posypujemy drobno posiekaną zieloną pietruszką.

Najsmaczniejsza z ryżem. Albo w małych miseczkach ze zwykłą bułką, pokrojoną w drobne kromki. Do tego sałata lub pomidory z sosem vinaigrette.

Jeśli zamiast pieczarek użyjecie kurek - potrawa stanie się zupełnie inna w smaku, ale pyszniejsza dla naszego podniebienia. Choć już zupełnie nie szwajcarska.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin