Jeszcze zdrowsze brokuły.pdf

(135 KB) Pobierz
711340161 UNPDF
Jeszcze zdrowsze brokuły
wczoraj, 09:53 Źródło: The Times
fot. Shutterstock
We wtorek 4 października na brytyjski rynek trafiła nowa odmiana brokułów o
większych wartościach odżywczych. Stanowi ona uwieńczenie niemal 30 lat pracy
brytyjskich naukowców.
Nowa odmiana o nazwie Beneforté, która będzie dostępna w ponad 300 sklepach
sieci Marks & Spencer, zawiera więcej glukorafaniny - naturalnie występującej
substancji chemicznej, która odpowiada w znacznym stopniu za pozytywne
oddziaływanie warzyw na nasze zdrowie.
Badania wskazują, że osoby stosujące dietę zawierającą duże ilości brokułów,
rzadziej zapadają na choroby serca, a jeżeli chorują na raka prostaty, to częściej na
jego łagodniejszą odmianę. Tego rodzaju pozytywne efekty obserwuje się u osób
spożywających 5-6 porcji tych warzyw tygodniowo, co jest trudne do osiągnięcia.
Aby efekty zdrowotne mogli odczuć też ci, którzy nie jedzą brokułów aż tak często,
zespół naukowców pod kierownictwem profesora Richarda Mithena z Institute of
Food Research w Norwich zidentyfikował odmianę, która naturalnie zawiera wysoki
poziom glukorafaniny i wyhodowali ją selektywnie tak, aby jeszcze podnieść w niej
poziom tej substancji chemicznej.
W efekcie powstała odmiana nazwana Beneforté - od sycylijskiej odmiany, z której
się wywodzi. Zawiera ona dwa do trzech razy więcej glukorafaniny niż zwykłe
brokuły.
– Z epidemiologii wiemy, że człowiek potrzebuje przypuszczalnie pięć do sześciu
porcji brokułów tygodniowo [normalnych brokułów], aby odczuć korzystne skutki
zdrowotne, a to więcej niż realnie pojawi się na stołach u większości ludzi –
powiedział gazecie „The Times” Mithen. – My zwiększyliśmy ten poziom dwu lub
trzykrotnie, tak aby odnosić korzyści zdrowotne z normalnej konsumpcji dwóch lub
711340161.001.png 711340161.002.png
trzech porcji tygodniowo.
Profesor Mithen zaznaczył, że jakiekolwiek korzyści zdrowotne można odnieść
jedynie łącząc konsumpcję brokułów z ćwiczeniami fizycznymi i zdrową dietą. – Nie
można skorzystać na zmianie tylko jednego aspektu – powiedział.
Brokuły są jedynymi powszechnie spożywanymi warzywami, które zawierają
znaczące ilości glukorafaniny. W układzie pokarmowym ta substancja chemiczna
zostaje przetworzona na sulforafan, bioaktywny związek, który krąży we krwi.
Badania wyraźnie wskazują, że sulforafan pomaga redukować zapalenia.
Brytyjski minister nauki David Willetts podał nową odmianę brokuł jako przykład
brytyjskiej innowacyjności w swoim przemówieniu na konferencji Partii
Konserwatywnej. – To fantastyczne osiągnięcie i świadectwo jakości badań
naukowych w tym kraju oraz ich zdolności do napędzania rynku – powiedział. – Ta
wspaniała praca doprowadziła do powstania produktu spożywczego o dużym
potencjale komercyjnym, który będzie zarówno hodowany, jak i sprzedawany w
Wielkiej Brytanii, wzmacniając rolnictwo, nasze osobiste zdrowie oraz gospodarkę.
Zespół badawczy złożył w Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności
(EFSA) dossier na temat korzyści zdrowotnych, płynących zdaniem naukowców z
jedzenia brokułów Beneforté. EFSA ma rozpatrzyć je w 2012 roku.
– Zgromadzony w ciągu lat niezależnych badań materiał dowodowy pomógł w
wykorzystaniu nauki do stworzenia nowego produktu – powiedział profesor Douglas
Kell, dyrektor naczelny Rady Badań Biotechnologicznych i Biologicznych, która
finansowała badania.
– To wspaniały przykład tego, jak stale pogłębiająca się wiedza na temat procesów
biologicznych, zachodzących zarówno w roślinach, jak i ludzkich organizmach, może
z czasem doprowadzić do komercyjnych innowacji – dodał Kell. – Najbardziej
ekscytujące w Beneforté jest to, że są efektem brytyjskich badań naukowych i każdy
może je kupić w sklepie i spróbować.
– Wiemy, że jedzenie pięciu warzyw lub owoców dziennie jest istotne dla zdrowia,
ale w rzeczywistości ludziom trudno jest osiągnąć ten poziom – powiedziała Claire
Hughes, dietetyczka sieci Marks & Spencer. – A nawet jeżeli im się to udaje, to
często jedzą owoce zamiast warzyw. Zielone, liściaste warzywa, jak brokuły, są dla
nas naprawdę dobre, ponieważ zawierają różne witaminy i minerały, ale wciąż
jeszcze musimy się wiele nauczyć o korzyściach zdrowotnych wynikających z
jedzenia fitoskładników. Naukowcy badają glukorafaninę od wielu lat i wykazali, że
jest ona korzystna dla zdrowia. Cieszymy się więc, że możemy wprowadzić ją do
naszej oferty.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin