rozdział 2.1.doc

(25 KB) Pobierz

Rozdział  2.1    (Projektowanie i wytwarzanie stali) – M. Łomozik

1.             Stal to:

 

-       plastycznie i cieplnie obrabialny stop żelazo-węgiel (do ok. 2%) i innymi pierwiastkami otrzymywany w procesach stalowniczych ze stanu ciekłego.

 

2.             Podstawowy produkt wielkiego pieca jest:

 

-       surówka.

 

3.             Proces świeżenia stali ma na celu:

 

-       obniżenie zawartości w surówce węgla, krzemu, manganu, fosforu i siarki.

 

4.             Najlepszą pod względem jakości stal uzyskuje się podczas wytapiania w:

 

-       piecach elektrycznych.

 

5.             W piecach elektrycznych wytapia się stal o bardzo małej zawartości:

 

-       siarki

 

6.             Proces rafinacji jest stosowany podczas:

 

-       produkcji odpowiedzialnych stali konstrukcyjnych zarówno niestopowych jak i stopowych.

 

7.             W zależności od stopnia odtlenienia stali rozróżnia się:

 

-       stale nieuspokojone, półuspokojone, uspokojone.

 

8.             Wlewkiem nazywa się stal, która:

 

-       zakrzepła we wlewnicy.

 

9.             Odlewanie stali do wlewnic prowadzi się po to aby:

 

-       nadać stali kształt potrzebny do dalszej przeróbki plastycznej np. do walcowania.

 

10.        Najlepszą jakością pod względem jednorodności chemicznej i fizycznej charakteryzuje się wlewek:

 

-       stali uspokojonej.

 

11.        Stale nieuspkojone są mało przydatne do wykonywania konstrukcji spawanych z uwagi na swoją ograniczoną spawalność dlatego, że:

 

-       ich zasadniczą wadą jest skłonność do segregacji strefowej polegającej na większej zawartości węgla, fosforu i siarki w środkowej części wlewka w efekcie czego po jego rozwalcowaniu uzyskuje się blachy o różnej zawartości wyżej wymienionych pierwiastków na długości i grubości arkusza.

 

12.        Jakość wytopionej stali zależy przede wszystkim od takich czynników jak:

 

-         skład chemiczny, zawartość gazów i wtrąceń niemetalicznych oraz segregacja wlewka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin